Karviná bojuje s prostitucí, bude pokutovat zákazníky

Karviná se snaží řešit problém s pouliční prostitucí novým přístupem zaměřeným na klienty sexuálních pracovnic. Městská vyhláška zakazuje prostituci, ale dosud nebyla účinná. Nyní policie plánuje používat kamery k usvědčení klientů a těm hrozí pokuta až do výše sto tisíc korun.


Město Karviná implementuje nový přístup ke zvládnutí problému pouliční prostituce. Městká vyhláška, která prostitutci zakazuje, je v platnosti již déle než patnáct let, avšak nebyla účinná. Jak strážníci denně potvrzují, sexuální pracovnice jsou stále často spatřeny na hlavní silnici mezi Karvinou a Českým Těšínem, stejně tak v místních částech Louky a Chotěbuzi.

Od roku 2009 městští policisté udělují pokuty za nabízení sexuálních služeb, ty však nepřinesly očekávané výsledky. „V oblasti sledované městskou policií se pravidelně vyskytuje čtyři až šest žen, které jsou většinou na sociálních dávkách, a porušení obecně závazné vyhlášky bohužel není možné u nás vymoci,“ komentuje situaci ředitel městské policie Petr Bičej.

Novým krokem města je zaměření se na klienty prostitutek, protože vyhláška o sexuálních službách se vztahuje i na ně. K usvědčení klientů je plánováno použití kamer a v případě prokázání viny jim hrozí pokuta až deset tisíc korun na místě, nebo až sto tisíc korun v rámci správního řízení.

„Většina zákazníků jsou Poláci, ale jsou zde také různé druhy lokálních klientů. Předpokládáme, že sexuální pracovnice mají své stálé zákazníky“, dodal Bičej. David Harok, starosta Chotěbuzi, upozorňuje na nevhodné komentáře ze strany řidičů kamiónů, kteří v oblasti pískají a troubí. „Pokud by nebyla poptávka, neexistovala by ani nabídka“, konstatoval.

Jak ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková zdůrazňuje, bylo několik návrhů na začlenění regulace prostituce do právního řádu, ale žádný z nich nebyl nikdy přijat nebo připraven do legislativního procesu. Podle ní a vedoucí sociální divize občanského sdružení Rozkoš bez rizika Jany Kočové musí být přístup širší - nejen prostřednictvím omezení služeb na konkrétních místech, ale také skrze nabízením pomoci, osvětu a řešení jejich životní situace tak, aby nepotřebovaly poskytovat placené sexuální služby. Oba upozorňují, že by na řešení situace měl více zapracovat stát.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy