Kamery v MHD pomáhají odhalit tisíce případů

Kriminalita v Ostravě poklesla o více než 10% díky faktorům jako kamery ve vozidlech MHD. Kamery jsou instalovány v téměř 600 tramvajích, autobusech a trolejbusech. Výjimečné úspěchy ve snižování kriminality také připisují integrovaným záchranným službám, které zahrnují městské strážníky, hasiče a zdravotníky.


Čísla kriminality na území Ostravy vykazují za poslední roky výrazný pokles. Podle policejních statistik došlo v roce 2020 ke snížení trestné činnosti o více než deset procent. Jedním z faktorů, které se na pozitivním trendu podílejí, jsou i instalované kamery ve vozidlech městské hromadné dopravy.

Primátor Ostravy Tomáš Macura v tomto směru avizoval další kroky, které by měly přispět k ještě lepší bezpečnosti ve městě. 'Jedním z hlavních úkolů, které nás čekají, je vybavit kamerami také všechny vozy městské hromadné dopravy,' uvedl. Některé vozy již dnes kamery mají a jen za loňský rok si podle mluvčí dopravního podniku Terezy Šnoblové vyžádali policisté více než tisíc nahrávek, které jim následně sloužily k zmapování trestného jednání v dopravních prostředcích a k usvědčení případných pachatelů.

V téměř 600 tramvajích, autobusech a trolejbusech je aktuálně instalováno na tisíc kamer v hodnotě 22 milionů korun. 'Jejich postupná instalace by měla být dokončena na jaře,' potvrdila Šnoblová.

K pocitu bezpečí v Ostravě přispívají i městští strážníci, hasiči a zdravotníci, jejichž činnost je vzájemně propojena prostřednictvím integrovaného záchranného systému. Konkrétně hasiči vyjeli loni jen na území Ostravy k 8 588 případům, z toho bylo 5 320 případů urgentních, zbývající pak technického charakteru, jako je likvidace bodavého hmyzu nebo otevírání zabouchnutých vchodových dveří. 'Je to nejvíce výjezdů nejen v celém kraji, ale pokud bychom se podívali na republiku, vyjeli jsme k zásahům v Ostravě vícekrát než hasiči v celém kraji Zlínském, Karlovarském či Libereckém,' srovnal náměstek hasičského záchranného sboru kraje Jiří Němčík s tím, že na území Ostravy se o požární bezpečnost stará třicet dva jednotek požární ochrany, z nichž dvaadvacet provozují dobrovolní hasiči.

Záchranáři ošetřili 98 pacientů denně. Týmy zdravotní záchranné služby kraje pak vyjížděly loni v Ostravě k více než 40 tisícům událostí, při nichž ošetřili 36 500 pacientů, což je v průměru 98 lidí denně. 'Většinou se jedná o nemocné, kterým se akutně zhoršil zdravotní stav,' uvedl mluvčí krajských zdravotníků Lukáš Humpl.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy