Gigafactory za 200 mld v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj schválil přípravu aktualizace územního plánu pro vznik Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni, kde by mohla vyrůst gigatovárna na výrobu baterií pro elektro automobily.


V Moravskoslezském kraji se rozvíjí plán na zřízení gigantické továrny na výrobu baterií pro elektroautomobily. Zastupitelé Moravskoslezského kraje schválili přípravu aktualizace územního plánu, která by umožnila vznik Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Vláda dříve oznámila, že zahájí přípravu pozemků pro tuto investici. Jméno investora zůstává utajeno, ale dle mediálních spekulací by mělo jít o jihokorejskou firmu, pravděpodobně společnost Samsung.

Nová rozvojová zóna a pracovní příležitosti

Plánovaná rozvojová zóna by mohla zabírat maximálně 280 hektarů, které by po aktualizaci územního plánu sloužily pro výrobu a skladování. Součástí plánu je i zkoumání dopravní infrastruktury, která by zajišťovala obslužnost Strategického podnikatelského parku. Investice představuje velký potenciál pro kraj, který by mohl díky projektu získat až sedm tisíc nových pracovních míst.

Připravenost pro investory a spolupráce s dotčenými obcemi

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) zdůraznil nutnost být připraven pro zahraniční investory a prověřit vhodnost plochy pro jeho potřeby. Petr Očko, který je pověřen řízením státní agentury CzechInvest, ujistil zastupitelstvo o otevřenosti jednání s dotčenými obcemi a jejich občany v souvislosti s vznikem zóny. Území pro gigafactory se nachází mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti.

Změny v krajině a aktualizace územního plánu

Aktualizace územního rozvoje zahrnuje i vytvoření koridorů pro nové trasy vodovodu průmyslové vody, pitné vody i předčištěné odpadní vody. „Napojení elektrické energie, plynu a vody by mělo být vedeno pokud možno de facto společným koridorem od elektrárny Dětmarovice, která je zdrojem dostatečných kapacit těchto médií ve vzdálenosti do dvou kilometrů od zájmového území,“ uvádí materiál pro zastupitelstvo. Chystané změny by kraj mohl stihnout schválit ještě v letošním roce, jelikož budou připraveny ve zrychleném řízení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy