Frýdek-Místek získá 12 elektrobusů na zlepšení hromadné dopravy

V Moravskoslezském kraji se nachází 40 % všech elektrobusů v České republice, což přispívá k zlepšení kvality života obyvatel a snížení znečištění ovzduší. Transdev plánuje dodání 12 nových elektrobusů s maximální kapacitou baterie a s klimatizací. Nákup je financován z dotací a přispění dopravce.


Ekologická doprava zažívá v České republice stále větší rozkvět, a to zejména v oblasti elektrobusů. V Moravskoslezském kraji se tak dnes nachází největší počet elektrobusů v celé republice, a to hned 40 %. Tento úspěch nejen podporuje environmentální udržitelnost regionu, ale také napomáhá ke zlepšení kvality života obyvatel, jakož i zmírnění znečištění ovzduší.

Transdev, jeden z předních přepravních společností, dokončil projekt na pořízení 12 nových elektrobusů pro Frýdeckoměsteckou kotvu. 'Dokončili jsme projekt na pořízení dvanácti elektrobusů. Proběhla soutěž, podepsali jsme kontrakt s výrobcem,' uvedl Jakub Vyvial, ředitel osobní dopravy společnosti Transdev. Nové elektrobusy budou mít nejsilnější možnou kapacitu baterií a zároveň budou vybaveny klimatizací pro letní a tepelnými čerpadly pro zimní provoz, které budou rovněž poháněny elektřinou.

Nákup nových elektrobusů pro místní hromadnou dopravu by neměl místní městský úřad nic stát. 'Náklady na jejich pořízení přesahují sto čtyřicet milionů korun, přičemž osmdesát pět procent pokryjí dotace z projektu IROP (integrovaného regionálního operačního programu), zbylých patnáct procent uhradí dopravce,' vysvětlila mluvčí frýdeckoměsteckého magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Přidáním nových elektrobusů posílí Frýdek-Místek svou pozici v rámci Moravskoslezského kraje, který již nyní exceluje v oblasti využívání elektrobusů ve veřejné dopravě. Nicméně v celoevropském srovnání je Česká republika stále výrazně zaostává. 'V podílu elektrobusů byla Česká republika čtvrtá mezi zeměmi visegrádské čtyřky a dvacátá čtvrtá mezi zeměmi Evropské unie,' přiblížil Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu.

Ačkoliv využívání elektrobusů přináší řadu ekologických výhod, je třeba brát v potaz i jejich nevýhody. Například v prosinci byla kvůli sněhové kalamitě část elektrobusů ostravského dopravního podniku nucena nevyjet. Tereza Čnoblová, mluvčí ostravského dopravního podniku, ujistila, že i přesto plánují pokračovat v rozvoji elektromobility.

Elektrobusy jsou také zásadní součástí městské hromadné dopravy v Třinci, kde jezdí již sedm let. 'Deset elektrobusů Škoda Perun bylo v Třinci nasazeno do přepravy cestujících již v roce 2017, což ve své době znamenalo, že se město stalo leaderem elektrobusů v Česku,' uvedl mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy