Dramatický záchranářský zásah: Hasiči bojují s požárem domu v Jistebníku

Noční požár zničil dům v Jistebníku, škoda za 3 miliony korun, majitelům musel pomoct intervent. Hasiči bránili šíření požáru na zaparkovaná auta a ochlazovali tlakové láhve. Příčina požáru ještě není známa.


Ve středu dvanáct vteřin po půlnoci bylo operační středisko upozorněno na požár rodinného domu v Jistebníku. Na místo události byli povoláni profesionální hasiči ze stanic Bílovec a Nový Jičín, kteří byli doplněni dobrovolnými hasiči z Jistebníku, Klimkovic, Studénky a Bílovce. Jak informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Lukáš Popp, při příjezdu prvních jednotek byly vidět plameny, které šlehaly z pod střechy rodinného domu.

Hasiči nasadili celkem sedm vodních proudů, z nichž dva byly vnitřní zásahovou cestou do podkroví domu. Bránili rozšíření požáru na tři zaparkovaná vozidla vedle budovy a zároveň ochlazovali dvě tlakové láhve. Likvidace požáru střechy byla komplikována dráty elektrického vedení, které vedly v blízkosti střechy. Proto byl na místo povolán pracovník společnosti ČEZ, který ulici odpojil od elektrické energie na dobu nezbytně nutnou k provádění zásahu.

Na rozebírání a dohašovaní střechy byla vyslána automobilová plošina, a hasiči vyhledávali skrytá ohniska s pomocí termokamer. Zásah hasičů komplikovalo nepříznivé počasí a rozbahněný terén v okolí domu. Majitelé domu mezitím opustili budovu a schovali se u svých sousedů, avšak i přes to jim musel psychologickou pomoc poskytnout intervent posttraumatické péče z řad hasičů.

Po uhašení požáru se intervent vrátil do poškozeného domu společně s majiteli a byl jim nadále k dispozici. Lukáš Popp informoval, že požár se podařilo dostat pod kontrolu během jedné hodiny a likvidace zabrala další hodinu a půl. Místní jednotka dobrovolných hasičů z Jistebníku zůstala na místě události na dohled. Zásah se obešel bez zranění jak majitelů domu, tak zasahujících hasičů.

Celková škoda způsobená požárem byla vyčíslena na tři milióny korun, přičemž dalších pět miliónů korun uchránili hasiči svým zásahem. Příčina vzniku požáru je v současné době stále předmětem šetření.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy