Demolice snižuje předimenzované prostory nádraží

Rekonstrukce vlakového nádraží v Karviné byla úspěšně dokončena. Cílem bylo zmodernizování prostor, zlepšení služeb a zvýšení bezpečnosti. Projekt financovaný z prostředků EU zahrnoval zásadní změny v uspořádání budovy a okolí.


Po několika měsících intenzívních stavebních prací byla dokončena rekonstrukce budovy vlakového nádraží v Karviné. Cílem rekonstrukce bylo zmodernizování a zpřístupnění prostor pro cestující, zlepšení služeb nabízených na nádraží a zvýšení bezpečnosti. Projekt financovaný ze zdrojů Evropské unie zahrnoval řadu zásadních změn v celkovém uspořádání budovy a jejích přilehlých prostor.

Stavební práce byly zahájeny na začátku roku a zahrnovaly rekonstrukci centrální a severní části nádražní budovy. Díky snížení nevyužívaného patra v severní části byly získány nové prostory pro odstavování jízdních kol cestujících a částečně otevřen přístup k přestupnímu terminálu. V rámci rekonstrukce byly také přebudovány veřejné toalety v centrální části nádraží.

Na projektu se podílela Správa železnic ČR, jejíž mluvčí Dušan Gavenda zdůraznil, že rekonstrukce zahrnovala řadu dalších úprav, které měly za cíl zlepšit komfort cestujících. Například ochoz výpravní haly byl upraven tak, aby byl bezbariérově přístupný, což zahrnovalo vybudování nového výtahu. Ochoz je nyní připraven k dalšímu využití komerční plochy ze strany zájemců.

Je třeba zdůraznit, že stavební práce probíhaly za nepřerušeného provozu nádraží, což znamená, že cestující měli během celé doby rekonstrukce neomezený přístup k pokladnám a stávajícím komerčním prostorám. Pouze prostor toalet byl po nezbytně nutnou dobu uzavřen.

Financování rekonstrukce karvinského vlakového nádraží bylo zajištěno pomocí dotací z prostředků Evropské unie, konkrétně z Nástroje pro oživení a odolnost. Díky těmto zdrojům byly provedeny modernizace a úpravy, které by dříve nebylo možné realizovat, a nádraží tak opět získalo potřebný status a komfort pro cestující i návštěvníky města.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy