Chřipková epidemie zasáhla Moravskoslezský kraj: nejvíce trpí malé děti

Epidemie chřipky typu A v Moravskoslezském kraji neustupuje, s šestnácti novými případy vážného klinického průběhu a jedno úmrtí. Krajská hygienická stanice Ostrava varuje, že epidemie zatím neustupuje a počet onemocněných stoupá. Chřipka nejvíce postihuje malé děti.


V Moravskoslezském kraji zaznamenali nemocnice a lékaři zvýšení počtu pacientů postižených chřipkou typu A. V uplynulém týdnu došlo k šestnácti novým případům s vážným klinickým průběhem, včetně jednoho úmrtí. Krajská hygienická stanice Ostrava varuje, že epidemie zatím neustupuje a počet onemocněných dále stoupá. Chřipka nejvíce napadá malé děti.

'V šestém kalendářním týdnu máme hlášeno šestnáct nových případů chřipky typu A se závažným klinickým průběhem včetně jednoho úmrtí,' specifikoval mluvčí Krajské hygienické stanice Ostrava Aleš Kotrla. 'Většinou se jedná o neočkované pacienty s přidruženými chronickými chorobami,' dodal Kotrla.

Počet nakažených chřipkou a dalšími akutními respiračními nemocemi (ARI) na sto tisíc obyvatel přitom zůstává v kraji na podobné výši jako v předchozím týdnu. 'Aktuálně evidujeme dva tisíce padesát čtyři nemocných na sto tisíc obyvatel, což je stále nad epidemičním prahem,' upřesnil Kotrla.

Nejvyšší nemocnost ve škole i mezi dětmi do pěti let je zaznamenána v okrese Opava. Počet pacientů na sto tisíc obyvatel zde stoupl o 36 procent, přičemž lékaři v případě 4 646 pacientů hlásí zvýšenou nemocnost. 'Kulminace nemocí ještě nenastala,' upozornila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Slezské nemocnice Opava Hana Hozová.

Představitelé zahrnující Fakultní nemocnici Ostrava, nemocnice v Opavě, Krnově i Karviná-Ráji, odhadují, že počty nakažených budou dál lehce růst. Zdravotnická zařízení ve snaze omezit šíření viru zvažují omezení návštěv. 'V případě měme třicet čtyři hospitalizovaných s chřipkou, z toho šest v intenzivní péči,' informovala Hozová.

Z hygienického hlediska je důležité, aby občané s příznaky nemocí byli ohleduplní vůči pacientům v nemocnicích a domovech pro seniory a odložili jejich návštěvu. 'Žádáme také nemocné s respiračními příznaky, kteří musejí vyhledat ošetření ve zdravotnickém zařízení, aby v budovách použili ochranu dýchacích cest,' vyzvali hygienici.

Podle lékařů se příznaky chřipky objevují náhle a zahrnují bolest hlavy, kašel, bolest v krku, klouby a svaly, únava, slabost a vyčerpanost. Vysoká teplota, rýma a pocit dušnosti mohou následovat. Viry se nejvíce šíří v uzavřených prostorách a mezi více osobami.

Co se týče onemocnění koronavirem, v poslední době zaznamenali zdejší hygienici 59 nakažených, oproti 102 před týdnem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy