Celkem 15 nových radarů chtějí obce na Frýdecko-Místecku

V Nošovicích a Malých Nošovicích je problém s překračováním rychlosti, přičemž 75 % vozidel nerespektuje povolených 50 km/h. Radar by mohl situaci zlepšit, ale jeho instalace a provoz stojí stovky tisíc korun. Navíc výnosy z pokut putují do pokladny obce s rozšířenou působností, což zvyšuje zatížení městského úřadu.


V srdci Nošovic se každý den prodere přes 8,5 tisíce aut a podle nedávno provedené studie většina těchto vozidel - konkrétně více než tři čtvrtiny - nerespektuje maximální povolenou rychlost 50 km/h. Nezávislý starosta Nošovic, Jiří Myšínský, sdělil, že řada vozidel projíždí obcí rychlostmi až 137 km/h. Ve čtvrti Malé Nošovice je problém even více patrný, když byla zaznamenána překvapivá rychlost až 167 km/h.

Maximální rychlost ve čtvrti Malé Nošovice je omezena na 90 km/h. Přestože obec v minulosti podala žádost o snížení rychlosti na 70 km/h, nebyla úspěšná. Dopravní zácpa a časté přestupky proti pravidlům silničního provozu jsou tématem, kterému se nyní aktivně věnuje také obec Baška .

Pokud jde o Bašku, úřady zvažují nainstalovat radar na křižovatce silnice I/56 v oblasti Hodoňovice. Toto je místo, kde řidiči přicházejí na čtyřproudovou komunikaci a jsou zde zaznamenány problémy způsobené zvýšenou rychlostí, zejména o víkendech. Starosta Bašky, Tomáš Břežek, z nezávislého sdružení, tvrdí, že „účinné měření by jistě přispělo k zlepšení situace'.

Na druhé straně, instalace a provoz radaru stojí stovky tisíc korun. Výnosy z pokut, které by měly pokrývat tyto náklady, však putují do pokladny obce s rozšířenou působností, která se bude zabývat přestupky. Tím je v tomto případě Frýdek-Místek. Toto ukládá další pracovní zátěž na městský úřad.

Lokální obce však chtějí, aby se část výnosů z pokut vrátila zpět do jejich rozpočtů. To by bylo možné skrze příspěvky na bezpečnost provozu. Radnice Frýdek-Místek tedy hledá kompromis.

Nejdále zatím pokročily Nošovice a Staré Město s přípravami na zprovoznění měření. Budoucnost ovšem hrozí instalací radarů také v Palkovicích, Paskově, Soběšovicích a Vyšních Lhotách.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy