Hlasujte pro projekty z našeho kraje

0

adapterra awards, soutěž, krajina, rostliny, projekt


Do finále celostátní soutěže Adapterra Awards podstoupily hned dva.

Soutěž Adapterra Awards hledá nejlepší příklady adaptací na změnu klimatu. Letos do celostátního finále postupují dva projekty z Moravskoslezského kraje. Kromě odborníků bude v jedné kategorii rozhodovat také veřejnost, lidé mohou do poloviny října posílat hlasy do Ceny sympatie. Letos bude také uděleno speciální ocenění Cena Moravskoslezského kraje pro nejlepší projekt z regionu.

Do letošního pátého ročníku se přihlásilo 115 projektů, což je nejvíce v historii soutěže. Do finále letos postoupilo 21 projektů, dva z nich se nachází v Moravskoslezském kraji, který je partnerem soutěže.

„Mám radost, že se letos do soutěže Adapterra Awards přihlásilo z našeho regionu rekordních 27 projektů, jsme v tomto ohledu nejaktivnější kraj v republice. Je to hlavně díky krajskému projektu LIFE COALA, který je zaměřený právě na změnu klimatu. Jeho prostřednictvím děláme všechno pro to, aby adaptačních projektů v našem kraji přibývalo a stále se zvyšovalo povědomí o potřebě na změnu klimatu reagovat. Moravskoslezský kraj se dostává na špici mezi regiony, které velmi aktivně řeší klimatickou změnu, stáváme se tak lídrem v oblasti snižování dopadů klimatických změn. Děkuji proto nejen finalistům, ale všem, kteří se do soutěže Adapterra Awards zapojili,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a představil dva finalisty z regionu.

Odbornou porotu nejvíce zaujaly Rekonstrukce Domu s pečovatelskou službou Harmonie v Ostravě-Porubě a projekt Přírodě blízkého udržitelného zemědělství v Lukavci u Bílovce.

„Z letošních postupujících 21 finalistů je letos nejvíce, tedy dvanáct, těch krajinných. Tyto adaptace pomáhají udržet úrodnou a vlahou půdu, představují přírodě blízké způsoby protipovodňových a protierozních opatření nebo obnovu mokřadů a tůní. Dále postoupily čtyři budovy, čtyři veřejná prostranství, a dokonce jedna společnost se svým výrobním postupem,“ shrnuje letošní ročník koordinátorka soutěže Andrea Křivánková.

Lidé mohou o Ceně sympatie hlasovat do poloviny října na stránkách soutěže Adapterra Awards. Vítězné projekty budou oceněny na slavnostním vyhlášení spojeným s konferencí 1. listopadu 2023 v Praze.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář