Třinecké železárny a odbory podepsali dohodu

Hutníci z Třineckých železáren dosáhli dohody o zvýšení mezd; plošné navýšení o 1 300 Kč a navýšení příplatku za směnnost o 400 korun. Změna platí od 1. března a zaměstnanci obdrží jednorázový bonus 5 100 korun v lednu. Firma se zavázala neprovádět hromadné organizační změny ohrožující zaměstnanost v roce 2024.


Včera došlo k razantnímu posunu ve vyjednávaní mezi zástupci odborových organizací a vedením třineckých železáren, výsledkem čehož je dosažení dohody o zvýšení mezd zaměstnanců. Jedná se o plošné navýšení tarifních stupňů o 1 300 Kč u všech zaměstnanců. Kromě toho došlo také k navýšení příplatku za směnnost v nepřetržitém provozu pro směnové pracovníky - o 400 korun až do výše 1 600 korun.

Tato změna nástupuje od 1. března letošního roku a zaměstnanci se mohou těšit i na jednorázový bonus ve výši 5 100 korun v lednové výplatě. Firma se rovněž zavázala, že v průběhu letošního roku nepodnikne žádné hromadné organizační změny, které by ohrozily zaměstnanost.

Tuto dohodu všichni aktéři jednání označili za úspěšnou, přihlédnuvši ke složitým podmínkám, kterým oceláři v Evropě čelili během posledního roku. Kateřina Nogolová, ředitelka pro personalistiku a ESG Třineckých železáren, uvedla: Následkem energetické krize čelíme obrovským nákladům na energie, které jsme nebyli schopni plně promítnout do prodejních cen, stejně jako ostatní ocelářské závody v celé Evropě. Díky našemu širokému portfoliu výrobků a schopnosti zajistit dostatek zdrojů jsme si v těchto podmínkách vedli velmi dobře a mohli zajistit stabilitu firmy.

Marcel Pielesz, předseda základní organizace odborového svazu KOVO TŽ, poukázal na to, že dohoda naplňuje firemní misi 'Společně pro příští generace' i přes to, že rok 2023 nebyl pro naši společnost tím nejlepším, podařilo se nám ho ustát se ctí a bez velkých omezení nejen ve výrobě a prodeji, ale i z pohledu zaměstnanosti.

Robert Skuhra, předseda odborové organizace Unios Třinecké železárny, vyjádřil naději, že blízká budoucnost přinese zlepšení situace v ocelářství, což se pozitivně podepíše na všech zaměstnancích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy