Regionální knihovna Karviná je letos nejlepší knihovnou v kraji, získala ocenění Knihovnická K2

Knihovnou Moravskoslezského kraje 2023 se stala Regionální knihovna Karviná, která letos slaví sté výročí své existence.


Čestný diplom pak získala Místní knihovna Ostravice. Zástupci knihoven si ocenění převzali na zámku Nová Horka z rukou náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáše Curyla.

„Tuto pro knihovníky prestižní cenu získala Karvinská knihovna za různorodost služeb pro sociálně znevýhodněné nebo také za rozsáhlou spolupráci s místními i přeshraničními partnery. Hodnotící komise vždy posuzuje nejen samotnou knihovnickou činnost, inovace ve službách, přístup pracovníků a atmosféru knihovny, ale také její vliv na kulturní život a celkový rozvoj místa, ve kterém působí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že v rámci soutěže získala čestný diplom Místní knihovna Ostravice, a to za smysluplné propojení knihovny, informačního centra a galerie a inovativní přístup k zaváděným službám.

Soutěž Knihovnická K2 je pořádána Moravskoslezským krajem ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou v Ostravě. Ocenění bylo předáváno v Týdnu knihoven, který je již dlouhodobě spojen s prvním říjnovým týdnem a zapojují se do něj knihovny v celé republice. Ocenění předali náměstek hejtmana Lukáš Curylo a ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Libuše Foberová. Vítězná knihovna si odnesla také finanční dar v hodnotě 50 tisíc korun.

Návrh na cenu může podat zřizovatel či provozovatel knihovny nebo pracovník knihovny Moravskoslezského kraje. Vítěze vybírala komise složená ze zástupců Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, pověřené knihovny a členové Výboru pro kulturu a památky Zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

„Knihovny plní funkci společenské a kulturní organizace. V současné době je už nevnímáme pouze jako místo k půjčování knih, ale často také jako instituce rozvíjející děti, studenty, ale i starší generace třeba v oblasti moderních technologií, mediální gramotnosti či kyberbezpečnosti, které jsou stěžejní pro současnou společnost. Oceněným knihovnám ještě jednou blahopřeji,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 04.10.2023 08:14




0 +
 

Hlavní zprávy