Podnikatel Jan Světlík obviněn z krácení daní

Podnikatel Jan Světlík, šéf Vítkovice Holding, byl obviněn z krácení daní a poplatků v celkové výši 200 milionů korun. Světlík označil obvinění za absurdní a dodává, že vzniklo na základě nepotvrzených informací.


Podnikatel Jan Světlík, šéf Vítkovice Holding, byl obviněn detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) z krácení daní, poplatků a podobných povinných plateb, jak zjistili reportéři České televize. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ve své zprávě na webové stránce policie potvrdil, že jsou v souvislosti s tímto případem stíhány tři osoby. Avšak konkrétní jména neuvedl.

Světlík toto obvinění ve svém prohlášení pro Českou televizi označil za absurdní. Poskytnutí dalších informací o tomto případu mluvčí detektivů odmítl, nicméně potvrdil, že trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě.

Dle informací z veřejných zdrojů, měl v letech 2008 až 2013 Světlík umožnit vyvést na účet švýcarské společnosti bezmála 200 milionů korun za zprostředkovatelské služby, čímž by měl zkrátit daň zhruba o padesát milionů korun. Světlík následně ve svém vyjádření uvedl, že se topí v absurdní obvinění, které vzešlo z nepotvrzených údajů o nevýhodnosti dané transakce. Podotkl také, že jakákoli konstrukce tohoto obvinění nemůže obstát u soudu.

Podle reportéra Dalibora Bártka, policie řeší tento případ již několik let. Během vyšetřování vyslechla řadu svědků a manažerů, ale také samotného Světlíka a představitele švýcarské společnosti, která měla zprostředkovávat prodej výrobků, které Vítkovice produkovaly. Policie však zjistila, že daná švýcarská společnost žádné výrobky neprodávala ani nezprostředkovávala.

Případem jsou také zainteresováni dva manažeři švýcarské společnosti, kteří by měli být také stíháni za podobné kroky. Tito dva muži, kteří jsou českého původu, byli ve statutárních orgánech společnosti v době, kdy peníze byly převáděny do ciziny.

Světlík, šedesátiletý majitel strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group, je v průmyslu dobře známým jménem. Po roce 2015 se některé společnosti ze skupiny dostaly do finančních potíží, což vedlo k zásadní reorganizaci holdingu a převzetí některých společností novými investory. Ve skupině zůstalo pouze několik nevýrobních firem, které se transformovaly na developery nebo správce nemovitostí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy