Počet vakcín proti černému kašli je omezený

Sever Moravy a Slezsko čelí vysokému počtu nemocných dětí, eviduje se 512 nakažených. Nejvíce nemocných je mezi teenagery. Děti a kojenci jsou v riziku infekce černým kašlem. Podle odborníků je nejúčinnějším řešením očkování těhotných žen a rodiny.


Sever Moravy a Slezsko jsou momentálně čelí neobvykle vysokému počtu nemocných dětí. Krajská hygienická stanice eviduje celkem 512 nemocných; z toho 144 nakažených ve Frýdku-Místku, 108 v Karviné a 105 v Ostravě.

Podle Aleše Kotrly, mluvčího Krajské hygienické stanice v Ostravě, nejvíce nemocných - 188 osob - je mezi teenagery ve věku 15 až 19 let. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří děti ve věku 10 až 14 let, kde lékařskou pomoc vyhledalo 85 nemocných. 'Jedná se o vážnou situaci, neboť infekce může mít pro kojence a malé děti těžký průběh až s fatálními následky,' zdůraznil Kotrla.

Na statistikách se objevují i čtrnácti nemocní kojenci do jednoho roku. Tito kojenci jsou ve zvlášť vysokém riziku, pokud onemocní černým kašlem, což je bakteriální infekce dýchacích cest s vysoce infekčním průběhem. Černý kašel se šíří kapénkami ve vzduchu a často se projevuje záchvaty kokrhavého, dávivého a zajíkavého kašle, které mohou trvat i několik týdnů.

Kateřina Fabiánová, specialista na epidemiologii ze Státního zdravotního ústavu v Praze, uvádí, že bylo letos v ČR možno očekávat až 8 000 případů černého kašle. Vzhledem k tomu, že infekci teplé počasí nezastaví, je důležité chránit novorozence, kteří dosud nemohli být očkováni. Nejúčinnějším řešením je považováno očkování těhotných žen a celé rodiny, která bude s dítětem v těsném kontaktu.

Na trhu existují vakcíny pro těhotné ženy proti černému kašli, ovšem jejich počet je omezený. Distribuční společnost Avenier, kterou zastupuje Martin Nesrsta, přiděluje vakcíny lékařům, gynekologům a nemocnicím částečně. 'Máme zásobu vakcín Adacel a Adacel Polio, ale maximální množství na jednoho lékaře nebo ordinaci je pět dávek,' uvedl Nesrsta.

Závěrem Nesrsta podotkl, že do konce dubna by měly dorazit další zásoby. Předpokládá se dodání až třicet tisíc dávek vakcíny Adacel, avšak společnost stále čeká na potvrzení dodacího termínu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy