Ošklivý Tylův sad se mění v atraktivní park u Ostravské univerzity

Revitalizace za 11 milionů korun proměnila Tylův sad v Ostravě v atraktivní místo pro každodenní relaxaci a vzdělávací aktivity studentů Ostravské univerzity. Návrh provedl Atelier 38, financování projektu pokryly Norské fondy.


Tylův sad v Ostravě prošel nedávnou revitalizací za 11 milionů korun. Tento městský park, kdysi nevzhledný a zanedbaný, je dnes atraktivním místem, které nabízí obyvatelům Ostravy možnost pro každodenní relaxaci a svým ideálním prostředím přispívá i k vzdělávacím aktivitám studentů Přírodovědné fakulty Ostravské univerzity.

Revitalizační projekt navrhl autor návrhu Atelier 38, v jehož rámci prošlo území Tylova sadu terénními a sadovými úpravami. Došlo ke zřízení nového trávníku, výsadbě stromů, keřů, trvalkových květin a cibulovin. Park nyní nabízí nové dřevěné molo, chodníky, mobiliář a veřejné osvětlení s výměnou šesti svítidel na ulici Chittussiho. Nově instalovaná svítidla jsou s LED světelnými zdroji a autonomním řízením provozu.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy, považuje změnu podoby parku za zdařilou a oceňuje především nový mobiliář, jakož i doplnění prostoru o vodící prvky pro zrakově handicapované osoby. Na financování projektu se podílely Norské fondy. Břetislav Riger (Ostravak), náměstek primátora Ostravy, uvedl, že zhotovitelem stavby byly Inženýrské a dopravní stavby Olomouc a práce v území započaly v loňských letních prázdninách.

Návštěvníci parku mohou obdivovat rozmanitou výsadbu stromů a keřů, včetně lip zelených, javoru Bürgerova, habru obecného, jírovce, dřínu, šeříku, hortenzie latnaté či bobkoviše. Na zpevněné plochy parku byly umístěny mlatové a dlážděné chodníky. Původní asfaltové povrchy byly odstraněny a srážkové vody ze zpevněných ploch byly svedeny do mrtvého ramene.

Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity, zmínil, že v souvislosti s opravou parku počítá i Ostravská univerzita s jeho využitím. Díky pódiu a řadě laviček se nabízí možnost využití pro výuku, stejně jako pro různé akce pro studenty a širokou veřejnost. Ostravu tak čeká další etapa rozvoje a vylepšování veřejných prostranství pro potěšení obyvatel i návštěvníků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy