Nové kamery ve vozech MHD

Dopravní podnik Ostrava (DPO) posiluje bezpečnost ve svých vozidlech díky novému pokročilému kamerovému systému. Ten poskytuje rychlé informace o různých situacích a zvyšuje pocit bezpečí u cestujících.


Dopravní podnik Ostrava (DPO) oznámil, že zvyšuje bezpečnost ve svých vozidlech díky pokročilému kamerovému systému. Podle generálního ředitele Daniela Moryse je tento pokrok znamení toho, že městská hromadná doprava v Ostravě je opět bezpečnější. Zdůraznil také praktické užití kamer v každodenních situacích, kde můžou například poskytnout rychlé informace o tom, zda je někomu potřeba pomoci při nastupování, vystupování nebo jízdě.

Bezpečnostní systém je také cenným nástrojem pro řešení ztrát a nálezů a pojistných událostí. Navíc zvyšuje pocit bezpečí, protože nahrávky jsou k dispozici městské a státní policii v případě potřeby. Počet záznamů požadovaných policií roste; v roce 2020 požádala DPO o 710 záznamů, zatímco v roce 2021 tento počet vzrostl na 1040 záznamů.

Kromě toho se v následujících týdnech plánuje propojení online záznamů dopravního podniku s dispečinky policie, což by mělo značně zvýšit jejich operativnost. Podle Antonína Řezníčka, ředitele městského policejního ředitelství v Ostravě, to znamená, že policie by mohla dorazit na místo případného incidentu v rámci několika minut.

V současné době je DPO schopno monitorovat pohyb pachatelů pomocí svého kamerového systému. Řezníček uvedl několik případů, kdy byli policisté schopni identifikovat pachatele, kteří odjeli tramvají, díky záběrům získaným z výbavy tramvají. Ve několika případech pachatel raději přišel sám, možná s advokátem, poté co byl informován o zabezpečeném záznamu.

Podle Kamila Šindlera, který sleduje online záznamy v dohledovém centru DPO, je v každém voze nainstalováno minimálně pět kamer. V některých soupravách je jich dokonce až dvacet, aby bylo možné sledovat každý kout přepravního prostoru. Vozy mají také dvě kamery na přední a zadní straně, které snímají prostory na zastávkách.

V rámci svého projektu zvyšování bezpečnosti městské hromadné dopravy zahájil DPO v roce 2016 instalaci kamer a během osmi let do něj podle Moryse investoval desítky milionů korun. V současné době je v 529 z 569 vozidel nainstalována kamera. Nejnovější kamery byly letos instalovány za více než 22 miliónů korun. Podle Moryse tyto kamery poskytují kvalitnější obraz než jejich předchůdkyně a usnadňují práci pracovníků všech složek integrovaného záchranného systému, ať už se jedná o policisty nebo zdravotnické záchranáře.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy