Nízkopříjmové domácnosti budou moci požádat o dotaci na nový ekologický kotel

Zájemci o výměnu starého nevyhovujícího kotle mohou získat finance na nový ekologický nebo tepelné čerpadlo.


Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo pátou výzvu kotlíkových dotací a zveřejnilo podmínky čerpání dotace, která je určena nízkopříjmovým domácnostem. Moravskoslezskému kraji bude přiděleno téměř 219 milionů korun na zhruba 1500 výměn.

„Výměna starých kotlů je v našem regionu klíčová pro zlepšení kvality ovzduší. Podle průzkumů jsou právě lokální topeniště pro čistotu vzduchu tím největším zlem. Výměnou kotle si lidé zároveň zajistí úspornější vytápění a vyhnou se také pokutě, která by jim od podzimu příštího roku hrozila, kdyby topili těmi starými. Pro nejzranitelnější domácnosti – zejména seniory a ty, co pobírají příspěvek na bydlení, je to dobrá zpráva, protože si budou moci nový zdroj tepla pořídit velmi levně. Podpora může dosáhnout až 95 procent,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že Moravskoslezský kraj do konce června vyzve občany, aby se o kotlíkovou dotaci přihlásili.

„Podpora je určena pro domácnosti tvořené výlučně starobními nebo invalidními důchodci 3.stupně a ty, které pobírají příspěvek na bydlení. Dotaci je možné využít na nákup tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu, tedy na peletky nebo kusové dřevo. Žádosti začneme postupně elektronicky přijímat od letních prázdnin. Jejich příjem bude ukončen 31. srpna 2024, tedy k datu, kdy začne platit zákaz používaní kotlů 1. a 2. třídy,“ vysvětlil náměstek moravskoslezského hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška s tím, že každému úspěšnému žadateli o kotlíkovou dotaci kraj přispěje 7,5 tisíce korun. „O dalším příspěvku aktuálně vyjednáváme s obcemi,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Upozornil, že domácnosti, které nesplňují podmínky této páté výzvy Ministerstva životního prostředí, mohou příspěvek na ekologický kotel získat prostřednictvím programu Nová zelená úsporám.

„Lidé mají zhruba rok a půl na výměnu neekologických kotlů. Od začátku září 2024 bude totiž ze zákona zakázáno používat kotle první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až padesát tisíc korun, což je dost hlavně pro nízkopříjmové domácnosti. Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25 tisíc kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji. Proto se už několik let snažíme lidem s výměnou kotle pomoci. Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší, data ukazují, že jedna naše průměrná vesnice, v níž obyvatelé topí tuhými palivy, může vyprodukovat srovnatelné množství dioxinů jako jedna velká spalovna odpadů. V některých případech, například při spalování kontaminované biomasy – nábytku, okenních rámů, impregnovaného dřeva či uhlí s vyšším obsahem chlóru může být tato produkce dramaticky vyšší. Takže prosím všechny, kdo mají vlastní kotel, aby byli vůči životnímu prostředí i svým sousedům ohleduplní, využili nabídky kotlíkových dotací a začali topit ekologicky,“ dodala radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy