Nespravedlivé rozdělení daní: Kraj bojuje za nemocnice a školy

Moravskoslezský kraj se postavil proti novému návrhu dělení regionálních úhrad daní (RUD) mezi jednotlivé kraje. Návrh by mohl tento kraj připravit o více než půl miliardy korun ročně, což je považováno za nespravedlivé.


Moravskoslezský kraj se ostře postavil proti novému návrhu dělení RUD (Regionální úhrady daní) mezi jednotlivé kraje. Podle odhadů by tento kraj mohl přišel o více než půl miliardu korun ročně a vedení místní samosprávy se domnívá, že je to v rozporu s logikou a slušností. Naproti tomu zástupci jiných krajů tento návrh podpořili a věří, že přispěje k férovějšímu rozdělení prostředků. Může takto díky novému dělení financovat například nemocnice, školy, sociální služby a opravy silnic.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jiří Krkoška silně kritizuje navrhovanou změnu a považuje ji za nespravedlivou. 'Je to nefér. Na jednoho občana bychom dostali osm tisíc korun, přitom jsou regiony, které by nově měly dvojnásobek. Je to proti logice i slušnosti. Budeme se bránit,' prohlásil Krkoška. Jeho slova nicméně ukazují, že šance Moravskoslezského kraje na úspěch ve své kauze jsou zatím nejisté.

Main reasons for the controversy include doubts about the fairness of the new proposal for redistributing RUD among the regions, as well as the way in which it was created. 'Často se jednalo pouze s vybranými hejtmany, a tak se rozhodovalo o nás bez nás. Vznikl paskvil, se kterým se odmítáme ztotožnit,' upozornil Krkoška. Navíc oba hejtmani kritizují nový parametr, který stanovuje výši příspěvku dle počtu obcí na rozlohu kraje. Podle Vondráka povede tento parametr k nehospodárné snaze obce dále dělit, což je v rozporu se současným trendem.

Na druhou stranu, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba vidí v návrhu spravedlivější řešení. 'Argumenty Moravskoslezského kraje mi přijdou iracionální. Podařilo se nastavit parametry přerozdělení tak, aby s tím souhlasila většina krajů. Jsem přesvědčen, že jen s kritérii by souhlasili všichni, protože jsou spravedlivé. Protože však předtím byly nějaké částky, tak se to některým nelíbí,' podotkl Kuba.

Argumenty pro nové dělení daní zahrnují například odlišné náklady kraje na dopravu a poskytování zdravotní péče, které se v jednotlivých regionech liší. Protiargumentem v podobě Evropských dotací, které obdrželi některé kraje na řešení problémů spojených s těžbou uhlí, vystoupil náměstek Jakub Unucka (ODS). 'Pokud nový návrh projde, za deset let to bude, jako kdybychom žádnou dotaci na řešení následků těžkého průmyslu nikdy nedostali,' upozornil Unucka.

Ministerstvo financí si uvědomuje ideální podmínku podpory všech krajů, avšak pro zahájení legislativního procesu bude pro něj akceptovatelná podstatně většina. V současné době tedy poměr jedenáct ku třem představuje pro ministerstvo dostatečnou podporu. 'Pro přípravu legislativního materiálu pro jednání vlády je ministerstvo připraveno akceptovat model, který kraje na úrovni Asociace krajů odsouhlasily,' potvrdil Štefan Fous z odboru vnějších vztahů ministerstva.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy