Na Portálu občana nově najdete informace o vlastněných a provozovaných vozidlech

Na Portálu občana již jsou k dispozici i záznamy z Registru silničních vozidel.


Nově jsou na jednom místě k dispozici informace o aktuálně i historicky vlastněných nebo provozovaných vozidlech. Službu spustilo Ministerstvo dopravy ve spolupráci s Ministerstvem vnitra.

„Proces digitalizace agend Ministerstva dopravy pokračuje a v Portálu občana nyní nově majitelé a provozovatelé aut v ČR najdou údaje, které by jinak hledali na zadních stranách jednotlivých velkých techničáků a jsou dostupné v registru vozidel. Do palety elektronických služeb se tak přidává další nabídka, které předcházelo třeba e-podání žádosti o výměnu řidičáku,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Hlavní přidanou hodnotou pro občany je, že okamžitě získají informaci o době vlastnictví nebo provozování daného vozidla. To tak může pomoci jako důkazní materiál například při sporech s pojišťovnou nebo v případech, kdy si chce občan ověřit, zda byl dokončen proces převodu vozidla na jiného majitele. Kromě toho jsou k dispozici i desítky dalších údajů z registru vozidel jako například typ vozidla, objem motoru nebo povolené hmotnosti vozidla, a to vždy pouze za období, ve kterém občan daný vůz provozoval nebo vlastnil.

Nová funkce je dostupná na Portálu občana, přihlásit se lze například prostřednictvím eObčanky, mobilního klíče eGovernmentu, prostřednictvím datové schránky nebo skrze bankovní identitu. Se svou elektronickou identitou už může přihlásit 3,7 mil. osob, datovou schránku fyzické osoby má 307 tis. uživatelů. Datovou schránku lze zřídit online přímo v Portálu občana.               

Novinka navazuje na předchozí digitalizační projekty Ministerstva dopravy. Od 1. června lze skrze Portál občana pomocí datové schránky plně elektronicky požádat o nový řidičský průkaz v případě vypršení platnosti (tzv. e-podání). Při fyzických návštěvách úřadu již není nutné při žádosti o řidičský průkaz dokládat papírovou fotografii, ale je použita již digitalizovaná fotografie, případně je občan vyfocen na místě. Občan se může při žádosti o řidičský průkaz dostavit na kterýkoli úřad obce s rozšířenou působností, nikoli pouze v okruhu svého trvalého bydliště. Stav bodového konta je jednoduše zjistitelný skrze Portál občana. Majitelé vozidel vlastnící datovou schránku jsou automaticky informování o končící platnosti pravidelné technické prohlídky.

On-line lze zjistit i stav najetých kilometrů vozidla, a to na adrese www.kontrolatachometru.cz

Podrobné informace k digitalizaci rezortu dopravy najdete na webu Ministerstva dopravy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy