Frýdek-Místek získává 14 ekologických autobusů: Větší komfort a technologie pro cestující

Městská hromadná doprava ve Frýdku-Místku získá flotilu nových elektrobusů a zlepší infrastrukturu ve spolupráci s dopravcem Transdev Slezsko. Projekt zahrnuje 14 nových, nízkopodlažních autobusů, z nichž 2 provozují s bioCNG a 12 elektrobusů bude v provozu do druhé poloviny letošního roku. Nová vozidla budou obsahovat bezpečnostní kamery, Wi-Fi a odbavování QR kódy. Navíc budou zastávky doplněny elektronickými tabulemi s LED displejem. Celkové náklady dosahují 140 milionů korun, 85 % pokryjí ev


Ve Frýdku-Místku se městská hromadná doprava posouvá do nové éry, kdy bude nejen modernější, ale i ekologičtější. Ve spolupráci s dopravcem Transdev Slezsko, město obnovuje vozový park a zařazuje i nové technologie. Aktuálně je v chodu projekt na 14 nových, nízkopodlažních autobusů, z nichž dva již provozují se bezemisními motorovými jednotkami poháněnými bioCNG, zatímco dalších 12 elektrobusů, které budou plně v provozu ve druhé polovině letošního roku.

Podle Miroslava Bárteka, náměstka primátora Frýdku-Místku, tyto nové autobusy obsahují bezpečnostní kamerový systém, připojení na Wi-Fi a odbavování QR kódem. Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko, připomněl, že celý projekt začal s evropskou dotací před rokem a půl a zahrnuje výměnu některých starších autobusů za nové, ekologičtější modely. Kromě toho zastávky městské hromadné dopravy doznají své změny s instalací informačních panelů s LED displejem.

Nové vozidla se v ulicích Frýdku-Místku mají objevit v létě letošního roku, přičemž nabízejí cestujícím vysoký komfort v podobě kvalitních sedadel, nerezových madel, USB nabíjecích portů a Wi-Fi. Elektrobusy budou navíc vybaveny kamerovým systémem pro snímání nejen interiéru vozidel, ale i okolí. Co se týče ekologičtějšího provozu, kompletně bezemisní systém se použije ve všech zařízeních, včetně přídavného topení ve formě tepelných čerpadel.

Celkové náklady na pořízení 12 elektrobusů činí 140 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů bude hrazeno z evropských dotací a 15 procent dopravce. Městská hromadná doprava ve Frýdku-Místku tak posiluje svou pozici jako lídr v oblasti ekologicky šetrné a moderní dopravy ve městě.

Kromě nových elektrobusů se MHD ve Frýdku-Místku připravuje také na instalaci takzvaných E-paper jízdních řádů, podobně jako v Ostravě, které zobrazí na malých elektronických tabulích aktuální informace s možností hlasového předčítání. Tyto vylepšení nabídnou cestujícím větší přehlednost a komfort při cestování ve městě a podpoří jeho ekologický potenciál.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy