Děti ohrožené chudobou dostanou příští rok jídlo ve škole zdarma

Mateřské, základní a střední školy mohou pro příští školní rok požádat o dotaci na bezplatné stravování dětí z chudých rodin.


Na základě výzvy Ministerstva práce a sociálních věcí vyhlásil Moravskoslezský kraj dotační program na období prvního pololetí školního roku 2023/2024, který pomůže zajistit bezplatné stravování ve školách pro děti z rodin v nepříznivé sociální situaci a zlepšit tak podmínky pro řádný průběh jejich školní docházky.

Podmínky dotačního programu jsou zveřejněny na webu Moravskoslezského kraje. Žádosti mohou školy podávat od 10. do 21. července. Na rozdíl od minulých let je tento program upraven a rozšířen, do projektů škol mohou být zařazeny děti z mateřských a žáci ze základních a středních škol ve věku od 2 do 26 let na základě příjmové a sociální situace rodin.

„Poskytování stravy ve školách určitým skupinám žáků se setkalo s velkým ohlasem rodičů, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci. K projektu se hlásíme hlavně kvůli tomu, abychom pomohli tuto situaci zmírnit. Je to potřeba. Zároveň je ovšem nutné říct, že program tak, jak je nastaven, je zbytečně složitý a administrativně náročný jak pro kraje, tak i pro samotné školy. Navyšování administrativy ve školách je v přímém rozporu se strategii vzdělávací politiky 2030+, na což jsme jako školská komise Asociace krajů ČR upozorňovali Ministerstvo práce a sociálních věcí, bohužel neúspěšně. Opravdu není možné donekonečna přehazovat veškerý byrokratický balast, který nesouvisí s pedagogickým procesem, na školy,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Dodal, že během šesti let bylo na obědy ve školách vyplaceno zhruba 55 milionů korun. V letošním školním roce 2022/2023 využilo v rámci Moravskoslezského kraje obědy ve školách a školkách přibližně 3 tisíce dětí.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 22.06.2023 08:28




0 +
 

Hlavní zprávy