Zdravotníci očkují ve vyloučených komunitách Ostravy, zájem je nízký

Do čtyř vyloučených lokalit v Ostravě vyrazil mobilní očkovací tým. Zájem je tam ale malý, naočkovat se nechala jen třicítka obyvatel. Zdravotníci jim bez předchozí registrace podávali jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson.


přehrát video Události: Mobilní očkovací tým vyrazil do ostravských vyloučených lokalit Věra Kroščenová má čtrnáct dětí, na očkování se dohodla společně s manželem: „Jako jo, měla jsem obavu. Říkám, chci jít příkladem svým dětem, aby se také mohly naočkovat.“ Elemír Marta zase doufá, že se jako první naočkovaný stane mezi sousedy populárním. „Oni se bojí, ale ať si to zkusí. Je to lepší, můžete všude.“ Strach má většina jeho přátel, především kvůli dezinformacím.Na místě ve vyloučené části Ostravy bydlí zhruba sto lidí. Pravidelně tam dochází terénní pracovnice Elena Gorolová. „Sledují jak Facebook, tak zprávy a podobně. Říkají si to tady navzájem. A mají obavy, že by tam mohl být nějaký čip nebo že po tom mohou umřít,“ vysvětluje pracovnice. Ze čtrnácti avizovaných vakcín jich nakonec zdravotníci využili jen šest.

Zájem o očkování u ubytovny Soia v Ostravě byl také malý, několik lidí si to na místě dokonce rozmyslelo. Každý zájemce si ale od přihlížejících vysloužil potlesk.

Kupon jako motivaceV ulici Jílová už tým zdravotníků ostravské fakultní nemocnice dříve očkoval v rámci pilotního projektu. O vakcínu tady tehdy mělo zájem dvanáct lidí. „Mám moc vnuček a také nechci, aby to dostaly ode mě. Nebo aby se něco stalo. Rodina také, moje družka se jde za chvíli očkovat. Takže jsme rodina kompletně,“ říká Petr Leško.

Asociace romských podnikatelů chce prvních sto naočkovaných odměnit třísetkorunovým kuponem, aby další zájemci měli motivaci. „Já jsem takový příspěvek nepotřeboval, já jsem chtěl sám,“ vysvětluje Leško.Jednotlivé lokality vytipovali zástupci romských organizací. Fakultní nemocnice chce s očkovacími týmy pokračovat nejen ve vyloučených lokalitách, ale i v odlehlých oblastech kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.08.2021 16:52



0 +
 

Hlavní zprávy