Vysílenou laň ze strmého koryta potoka zachránili stateční hasiči z Třince

Dobrovolní hasiči z Třince-Dolní Lištné nedávno zachránili vysílenou laň z prudkého a těžko přístupného koryta potoka Líštnice. Podařilo se jim přesměrovat zvíře k nedalekému jezu a vytáhnout ho na břeh za pomoci žebříků a lana. Také jednotka profesionálních hasičů z Třince se zúčastnila akce.


Neobvyklou záchranu si v nedávných dnech odbyli dobrovolní hasiči z Třince-Dolní Lištné. Vysílenou laně, která se již druhý den nacházela v prudkém a těžko přístupném korytě potoka Líštnice, se podařilo dostat zpět na břeh. Akci se úspěšně zúčastnila také jednotka profesionálních hasičů z Třince.

Kamila Langerová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, informovala, že potřebu záchrany vysíleného zvířete ohlásil v pravé poledne pozorný občan, který pak celý průběh akce sledoval. Laň byla v prudkém a těžko přístupném korytě potoka, nebyla schopna dostat se zpět na břeh, a na místo události tak okamžitě vyrazila místní dobrovolná jednotka z Třince-Dolní Lištné, uvedla Langerová.

Velitel družstva jednotky vyhodnotil situaci jako náročnou, především kvůli nepřístupnému terénu. Hasičům se však podařilo najít způsob, jak vysílenému zvířeti pomoci a přesměrovat jej k nedalekému jezu s přístupnějším okolím. Hasiči za pomoci nastavovacích žebříků a lana vytáhli laň na vysoký a kamenitý břeh potoka,

Bohužel, kvůli váze zvířete a náročnému terénu bylo nutné povolat i jednotku profesionálních hasičů z Třince. Tito hasiči posíleni o další páry rukou, vytáhli podchlazenou laň do bezpečí a za pomocí suchých dek poskytli zvířeti tepelný komfort a pomoc při postavení zpět na nohy. Zachráněná laň nakonec poděkovala svým zachráncům vděčným pohledem a odklusala zpět do lesa.

Jednotka dobrovolných hasičů z Třince-Dolní Lištné vyjádřila poděkování panu Jindřichu Cieslarovi, který nejen nahlásil situaci, ale také se sám aktivně podílel na záchraně zvířete. Jeho zásluhou byla laň zachráněna a může se nyní znovu troll vracet svému přirozenému životě, dodala mluvčí HZS MSK Kamila Langerová.

Tento případ ukazuje, že ochrana a pomoc zvířatům v nesnázích je důležitá i pro dobrovolné i profesionální hasiče, kteří s obětavostí přispívají ke srdečným příběhům o záchraně zvířat v nebezpečných situacích. Celá událost je pro místní obyvatele Třince-Dolní Lištné i pro hasiče z Moravskoslezského kraje pozitivním impulsem ke spolupráci a vzájemné pomoci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy