Východ Česka zasáhly bouřky s krupobitím, letadlo mířící do Brna muselo přistát v Praze

Silné bouřky zasáhly odpoledne východ republiky, potrvají do noci. Ojediněle s sebou mohou přinést přívalový déšť, silný vítr i krupobití. Hrozí i vzestup hladin toků na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Více srážek meteorologové očekávají také v příštím a druhém zářijovém týdnu.


přehrát video Českem se přehnaly přívalové deště. Z míst natáčeli iReportéři Zdroj: iReportér/Josef Levý/Marie Rychla/Petr Mazanec/Michal Špirit Výstraha před silnými bouřkami platí od pondělních 15:00 do úterních 03:00 pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a také pro východní části Vysočiny a Pardubického kraje. Při bouřkách může napršet až čtyřicet milimetrů srážek, tedy čtyřicet litrů na metr čtvereční, a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až sedmdesáti kilometrů za hodinu.Ve východních částech Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje mohou toky dosáhnout povodňových stavů. Podle meteorologů se to týká hlavně menších toků, jejichž hladiny se mohou dostat na nejnižší stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Z břehů by se voda vylévat neměla. #vystraha na SILNÉ BOUŘKY od pondělí 16.08.2021 15:00 do úterý 17.08.2021 03:00.
Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených nárazy větru kolem 70 km/h, přívalovými
srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, v menší míře i kroupami pic.twitter.com/RtbUJ0V9Np— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) August 16, 2021 Bouře nad Brnem odklonila letadloKrátce před 15:00 ČHMÚ oznámil, že přes jižní část Vysočiny již postupují velmi silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a kroupami o velikosti kolem tří centimetrů.Bouřka s krupobitím se odpoledne prohnala i nad Brnem, zaměstnala hasiče. Odstraňovali stromy a větve ze silnic, místy také čerpali vodu z bytů a sklepů. Voda zatopila například byt ve Vranovské ulici nebo sklep v Lidické ulici nedaleko brněnského centra. „V souvislosti s bouřkami evidujeme za uplynulou hodinu 22 událostí,“ informovali hasiči na Twitteru krátce po 17:00. Většina zásahů se odehrála v Brně a v okolí města.Kvůli bouřce bylo také odkloněno letadlo, které směřovalo do Brna z Londýna. Počasí ale znemožnilo přistání, stroj společnosti Ryanair proto zamířil na letiště do Prahy. Podle stránek brněnského letiště dopraví cestující na Moravu autobusy. Odpolední bouřky ?? V Blučině voda zaplavila auta i sklepy.
Desítky výjezdů zaznamenali hasiči kvůli odpoledním bouřkám. Nejčastěji zasahovali na Brněnsku. Pomáhali hlavně s čerpáním vody, nebo odklízením větví. V Blučině natáčel iReportér Michal Špirit. pic.twitter.com/eMr64f3eDs— Události Brno (@UdalostiBrno) August 16, 2021 Do neděle by se mělo oteplovatPodle týdenní předpovědi a měsíčního výhledu ČHMÚ by mělo být množství srážek v tomto a prvním zářijovém týdnu průměrné, v příštím a druhém zářijovém týdnu průměrné až nadprůměrné. Průměrný úhrn srážek pro nadcházející čtyři týdny je 64 milimetrů.V úterý se sice ochladí, přes den teploty vystoupají podle předpovědi maximálně k 21 stupňům Celsia a na západě jen k 15 stupňům, v dalších dnech se ale má postupně oteplovat. Na tropických 30 stupňů se má teploměr vyšplhat v neděli. Týdenní průměr nejvyšších denních teplot ČHMÚ předpokládá v příštím a prvním zářijovém týdnu kolem 22 stupňů Celsia, ve druhém týdnu v září kolem 20 stupňů.Měsíční výhled je založen na numerických předpovědních modelech a vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.08.2021 12:01



0 +
 

Hlavní zprávy