Vychází rozšířená publikace Svědectví ze Životic

V roce 2022 uplynulo 80 let od tragédie v obci Životic, kdy nacisté zavraždili 36 nevinných mužů. Při této příležitosti vychází publikace Svědectví ze Životic v polském jazyce a připravuje se česko-polská výstava Životice 1944 Żywocice. Cílem je připomenout tuto událost a podpořit vzájemné porozumění mezi českým a polským národem.


V letošním roce připadá 80. výročí tragédie v obci Životic na Těšínsku, během níž bylo 6. srpna 1944 nacisty zavražděno 36 nevinných mužů. Při této příležitosti vychází rozšířená publikace Svědectví ze Životic. Těšínsko za druhé světové války a okolnosti životické tragédie v polském jazyce. Knihu představí autoři dne 26.1.2022 v 10 hodin za účasti překladatelky Ireny Adamczyk, redaktora Radima Ježe, ředitele Muzea Těšínska Zbyška Ondřeky, ředitelky Muzeum Śląska Cieszyńskiego Ireny French a generální konzulky Polské republiky v Ostravě Izabelly Wołłejko-Chwastowicz.

Kniha je překladem díla historika Mečislava Boráka (1945–2017), který se specializoval na politické represe a válečné zločiny ve středoevropských dějinách. Dílo přibližuje tragické události v Životicích a popisuje pozadí útoku partyzánů na gestapáky v místním hostinci. Publikace obsahuje řadu dobových fotografií, map a dokumentů, které doplňují autorův podrobný popis událostí.

U příležitosti výročí připravilo Muzeum Těšínska také česko-polskou panelovou výstavu Životice 1944 Żywocice. Expozice, založená na Borákově knize, představuje okolnosti tragédie prostřednictvím 14 roll-up bannerů s dobovými dokumenty, fotografiemi a svědectvími očitých svědků. Výstava bude k dispozici ve vybraných pobočkách muzea a bude nabídnuta školám, knihovnám a dalším organizacím k zapůjčení.

Životická tragédie zůstává jedním z nejtragičtějších okamžiků českých dějin za druhé světové války. Publikace v polštině a výstava si klade za cíl připomenout tuto důležitou událost a zároveň podpořit vzájemné porozumění mezi českým a polským národem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy