Večerní nehoda: Záchranáři bojují za život chlapce po vážném zranění hlavy

Ve Skiareálu Morávka došlo k těžké nehodě 13letého lyžaře, který narazil do zábradlí a spadl ze 6 metrů. Záchranáři poskytli první pomoc a stabilizovali jeho stav. Pacient utrpěl vážná poranění hlavy a mozku; byl převezen do traumatologického centra v Ostravě. Upozorňujeme na nebezpečí lyžování a nutnost dodržování bezpečnostních pravidel na sjezdovkách.


V úterý večer došlo k těžké nehodě u Skiareálu Morávka, kdy třináctiletý lyžař narazil do zábradlí a spadl ze šesti metrů na plochu parkoviště. Na místo neštěstí rychle přijely záchranářské týmy, které zachraňovaly zraněného mladíka.

Nehoda se stala okolo po půl sedmé večer. Na místo byly vyslány tři týmy zdravotnické záchranné služby včetně leteckých záchranářů z Ostravy. První pomoc zraněnému poskytovali členové horské služby, následně tým rychlé zdravotnické pomoci a lékařská posádka rendez-vous. Do poskytování přednemocniční neodkladné péče se posléze zapojili i letečtí záchranáři.

Pacient utrpěl poranění hlavy a mozku, zasahující lékaři nevyloučili ani další možná zranění. Chlapec byl v bezvědomí a v přímém ohrožení života, v průběhu zásahu u něj došlo i k selhání krevního oběhu. Týmy ZZS musely zahájit nepřímou srdeční masáž, podávání léků, zaintubovat dýchací cesty a zajistit přístrojem řízenou ventilaci.

Záchranářům se nakonec podařilo obnovit krevní oběh pacienta a připravit ho pro bezpečný transport. Ve velmi vážném stavu byl následně letecky přepraven do traumatologického centra v Ostravě, kde mu byla poskytnuta specializovaná péče.

Těžká nehoda připomíná nebezpečí spojené s lyžováním a nutnost dodržovat bezpečnostní opatření na sjezdovkách. Rodiče by měli dbát na to, aby jejich děti měly na svazích přilby a další ochranné prvky, zejména pokud jde o začínající lyžaře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy