V Novém Jičíně se plánuje stavba nádrže

Má chránit oblast před extrémními povodněmi i suchem. Stavba by měla začít v roce 2033 a ochránit 80 budov, včetně průmyslových a nákupního centra. Nádrž by také měla přinést další příznivé efekty, jako vznik nových biotopů pro živočichy.


Postupně se rozšiřující následky zásadních klimatických změn vedou k hledání řešení, jak se vyrovnat se stále častějšími extrémními povodněmi i obdobími sucha. Jedním z opatření jsou budované nádrže, jež mají fungovat jako prevence proti oběma těmto problémům. A právě taková stavba se chystá u Nového Jičína.

Hlavním cílem plánované nádrže Jičína je zvýšit stupeň povodňové ochrany zastavěného území ve Starém Jičíně a v Novém Jičíně - Louče na stoletou vodu. Voda by z nádrže měla být bezpečně převedena korytem upraveného toku Grasmanka. 'Navržená poloha hráze byla vytipována jako vhodnější ze dvou variant v rámci dříve zpracované Studie proveditelnosti v roce 2014,' uvádí zveřejněné oznámení záměru stavby.

Na stavbě nové nádrže se má začít pracovat v roce 2033 a pokud vše půjde podle plánu, ochrání více jak osmdesát budov, včetně sedmnácti průmyslových a jednoho nákupního centra. Povodí Odry zatím nechce dávat konkrétní informace ohledně dalších podobných záměrů v regionu. Na otázku, kde by chtěli další stavby realizovat, zatím neodpověděli.

Starostové obou obcí ale novou nádrž vítají. 'My to rozhodně vítáme. Stavba nádrže by určitě prospěla jak lidem žijícím v Jičíně, tak dále po proudu, třeba v Louče,' komentoval plán Miloslav Vahala, místostarosta Starého Jičína. Kromě ochrany před povodněmi stavba nádrže přinese i další příznivé vlivy, například vznik nového biotopu pro živočichy.

Jednotlivé opatření proti suchu a vyšším úrovním vody jsou potřebné také pro adaptaci krajiny na měnící se klimatické podmínky. Na podobném projektu pracovali nedávno například na Bruntálsku, kde vznikla čtyřihektarová vodní nádrž Rýžoviště. Ta by měla být dokončena během tohoto roku a během následujících let ji doplní další nádrže a rybníky, které dohromady zatopí deset hektarů plochy.

Podobných projektů, zaměřených na adaptaci krajin k očekávaným klimatickým změnám, bude v kraji v následujících letech vznikat více. Takováto opatření mají mimo jiné pomoci zajistit vodu v případě požáru, navýšit biodiverzitu v krajině a zadržet vodu, aby bylo možné omezit její povrchový odtok.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy