V Česku ubylo sýčků obecných, kvůli chladnému jaru jim chybí přirozená potrava

V Česku výrazně ubylo sýčků obecných a dalších sov, které patří mezi kriticky ohrožené. Může za to například chladné počasí, které v tuzemsku panovalo hlavně na jaře. Kvůli němu výrazně ubylo hlodavců, například hrabošů, které ptáci loví. Podle zoologa Záchranné stanice v Bartošovicích Jana Kašinského je trend úbytku dlouhodobý. Například sýčků nyní v Česku hnízdí zhruba stovka párů. 


přehrát video V Česku ubývá ohrožených sýčků obecných „Jde o nedostatek jejich hlavní potravy, čili hrabošů. Ptáci na to reagují tím, že mají méně mláďat, některé páry vůbec nazahnízdí, takže ten úbytek je pozorovatelný,“ uvedl pro ČT Kašinský. Stabilizovat populaci se snaží právě i záchranná stanice. Například pár sýčků, který je v expozici v Bartošovicích, měl letos čtyři mláďata. „Je to takový dlouhodobý program, kdy odchováváme mláďata, která potom připravujeme na vypuštění, sledujeme je v přírodě, zajišťujeme pro ně budky a podobně,“ popsal zoolog. 

Pro sýčky je po vypuštění do volné přírody velmi důležité, aby měli dostatek potravy. „To možná bude rozhodující věc, protože na vesnicích ubývá míst, kde se chovají domácí zvířata, ubývá tak i počet myší či vrabců, kteří jsou právě potravou sýčka,“ dodal Kašinský. Sčítání sýčkůPopulaci sýčků sledují ornitologové dlouhodobě. Používá se k tomu například takzvaný akustický monitoring, což znamená, že v místě, kde se očekává přítomnost sýčka, se na noc zapne diktafon, posléze se záznam vyhodnocuje. Odborníci ale sledují například i zbytky potravy. Sýček obecný byl dříve v tuzemsku nejpočetnějším druhem sov, dnes jeho populace rychle klesá. „Může to být nedostatkem potravy, ale jsou to i další vlivy – používání pesticidů (v zemědělství), jsou to i kuny, kterých v poslední době přibylo. Obrovský vliv však má i doprava,“ řekl zoolog s tím, že sýček často loví v okolí silnic. Největší počet sýčků podle Kašinského zůstává na severozápadě Čech, jižní Moravě nebo na Valašsku. „Ale je to i tady v okolí Bartošovic, což do značné míry je díky tomu, že se sýčci pravidelně vypouštějí, populace se doplňuje a máme informace, že sýčci tady v okolí žijí,“ řekl. Nejčastěji se skrývají v zemědělských objektechSýček je podle zoologa z Batošovic pták, který je vázán na lidská obydlí. „Vyhledává taková sídla, kde najde spoustu úkrytů, často právě zemědělské stavby. Schovávají se v různých škvírách, kde tráví den, odpočívají, ale také hnízdí. Dneska ale chybí, protože celá řada těch staveb se rekonstruuje a sýčci nemají kde hnízdit,“ popsal situaci Kašinský. Podobně jako sýček je na tom i sova pálená. Ta často obývá vysoké věže kostelů či dalších staveb. I to je podle Kašinského problém, protože tyto objekty se často zabezpečují proti holubům. „Když se tam nedostanou holubi, tak se tam nedostanou ani sovy pálené,“ řekl zoolog s tím, že pokud jde o velikost populace, je na tom sova pálená o něco lépe než sýček obecný. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 10.08.2021 11:36



0 +
 

Hlavní zprávy