V Beskydech pokračuje velká rekonstrukce přehrady Morávka. Deštivé počasí jí nevadí

Přehrada Morávka v Beskydech, která je jedním z hlavních zdrojů pitné vody pro severní Moravu a Slezsko, prochází po 55 letech první velkou rekonstrukcí. Po dokončení prací by měla zvládnout i desetitisíciletou vodu. Hotovo by mělo být na podzim 2023.


přehrát video Rekonstrukce přehrady Morávka Zdroj: ČT24 Oprava vodní nádrže Morávka začala v březnu. Aktuálně provádějí dělníci bourací práce. Novou podobu dostane především bezpečnostní přeliv, skluz a spádiště. „Práce jdou zatím podle časového harmonogramu. Vzhledem k tomu, že probíhají bourací práce, tak deštivé počasí nevadí,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.Rekonstrukce bude stát téměř sto padesát milionů korun. Hotovo by mělo být za dva roky na podzim. Po celou dobu stavebních prací je hladina Morávky snížená o dva metry. Její hlavní využití to ale neovlivňuje. „Dodávka pitné vody pokračuje bez problémů. Toto vodní dílo je schopno zachytit případně i povodňové průtoky,“ poznamenala Vlčková. Poslední povodeň zažila tato přehrada v roce 2010. Voda tehdy přetékala i přes bezpečnostní přeliv.

Povodí bude v opravách přehrad pokračovatPo dokončení rekonstrukce bude schopna přehrada Morávka zvládnout i desetitisíciletou povodeň. „Po rekonstrukci bude vodní dílo splňovat evropské i světové bezpečnostní standardy,“ ujistila mluvčí povodí.Stejně jako nedávno opravovaná přehrada Šance. Tam se práce zaměřily na zvýšení kapacity pro případ povodní, stabilitu hráze nebo těsnění podloží. Do budoucna se Povodí Odry chystá opravit i další přehrady. Například i vodní dílo Baška.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 05.08.2021 17:54



0 +
 

Hlavní zprávy