Tříkráloví koledníci vybrali přes 2,8 milionu korun pro lidi v nouzi

Tříkrálová sbírka na Opavsku zaznamenala rekordní výsledek. Koledníci vybrali přes 2,8 milionu korun pro lidi v nouzi. Finální suma ještě není konečná, neboť online sbírka pokračuje až do konce ledna.


Mezi 1. a 14. lednem chodili po Opavě a okolních obcích tříkráloví koledníci. Šli od domu k domu, zazpívali lidem, popřáli vše dobré a požádali je o příspěvek pro lidi v nouzi. Do ulic letos vyrazilo hned 285 skupinek koledníků. Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, uvádí, že měli k dispozici celkem 395 pokladniček, z nichž některé byly umístěny na úřadech nebo v obchodech.

Přestože začátkem sbírky to vypadalo, že výsledek nebude tak velký jako v minulých letech, Hanušová byla nakonec překvapena konečnou částkou. Do pokladniček se totiž podařilo vybrat více než 2,8 milionu korun. Finální suma však ještě není konečná, neboť online sbírka nadále pokračuje až do konce ledna.

Generální ředitel Charity Opava Jan Hanuš zaznamenal s radostí, že lidé jsou stále štědří, i přes složitou současnou situaci. Zároveň zmínil, že v pokladničkách bylo méně kovových mincí, ale více papírových bankovek. Do budoucna se budou snažit zainvestovat více do získávání dobrovolníků na kolední akce ve městě, kde mají zatím ještě rezervy.

Kromě finančních výsledků sbírky Hanušová sděluje, že se jim podařilo získat několik nových skupinek koledníků, což také přispělo k úspěchu akce. Pro koledníky je připraveno slavnostní setkání v kině Mír, kde bude živě vyhlášeno konečné výsledky sbírky a rovněž bude proběhnout slosování o krásné ceny pro děti, které se do akce zapojily.

Charita Opava využije získané finanční prostředky na podporu terénních služeb, chráněné zaměstnávání v chráněných dílnách, a také na obnovu chráněných bytů. Z celkové vykoledované částky se Charity Opava vrátí 65 procent.

Úspěšná Tříkrálová sbírka přitom nekončí, protože ještě je třeba sečíst částky z online sbírky, která končí 31. ledna. Vše nasvědčuje tomu, že letošní sbírka bude i v tomto ohledu rekordní.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.02.2024 14:59



0 +
 

Hlavní zprávy