Třídění odpadu ve Frýdku-Místku: cesta k nezvyšování poplatků

Frýdek-Místek se snaží motivovat obyvatele ke třídění odpadů tím, že nezvýšil poplatek za svoz odpadů. Město rozmístilo kontejnery na plast a navíc změnilo harmonogram svozu odpadu na jednou za 14 dní. Pokud se třídění osvědčí, poplatek za svoz by nemusel být zvýšen i v příštím roce.


Frýdek-Místek se stal jedním z mála větších měst, které letos nezvýšilo poplatek za svoz odpadů. Je to způsob, jak motivovat veřejnost ke třídění odpadů, což by mělo paradoxně přispět k udržení nižších cen za svoz. V tomto duchu město rozmístilo k rodinným domům kontejnery na plast a změnilo harmonogram svozu odpadu na jednou za 14 dní.

Na konci loňského roku Frýdecká skládka rozeslala k rodinným domům na 4 500 žlutých nádob na plastové odpady, což by mělo napomoci ke zvýšení produkce především plastového odpadu a nápojových plechovek. Tím by mělo dojít k snížení množství směsného odpadu, který bude skončit na skládce, a k vyšší úrovni separaceu odpadu.

S tím souvisí i změna harmonogramu svozu odpadů od rodinných domů, který je nyní jednou za 14 dní: v lichých týdnech jsou svezeny plasty, v sudých komunální odpad. Pokud se projekt třídění osvědčí, město by nemuselo v příštím roce zvyšovat poplatek za svoz odpadu.

Frýdek-Místek letos poplatek nezvýšil, což byla podobná situace jako v Bruntále. Oproti tomu Ostrava zvedla poplatky o 222 korun a Nový Jičín s Opavou dokonce o 240 korun. Nicméně úspěch akce velmi závisí na ochotě lidí třídit odpad a nepodléhat pokušení vytvářet černé skládky nebo nelegálně zanechávat odpad v pytlech u popelnic.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 22.01.2024 18:13



0 +
 

Hlavní zprávy