Sněžení dál komplikuje dopravu v Česku. Na Vysočině hlásí 17 nehod za dvě hodiny

Desítky tisíc odběratelů hlavně v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se ocitly v úterý bez elektřiny. Napadl těžký mokrý sníh, kterému neodolalo elektrické vedení, respektive stromy, které na dráty popadaly. Počasí zkomplikovalo také dopravu. Na horách zůstal ležet sníh i na některých úsecích komunikací první třídy. Sněžení odpoledne komplikovalo dopravu i ve středních Čechách, na okraji Prahy a na Vysočině. 


přehrát video S příchozí zimou nastávají dopravní komplikace a výpadky elektřiny Zdroj: ČT24 Silnice na Vysočině jsou obtížně sjízdné, jsou kluzké a pokryté vrstvou sněhu. Za dvě hodiny měla policie v kraji hlášených 17 nehod. Na Havlíčkobrodsku se na silnici 34 srazila čtyři vozidla u obce Krátká Ves. Kamiony nemohou vyjet například po silnici 602 u Vyskytné nebo za Černovicemi na Pelhřimovsku, informovala mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Řidiče vyzvala k velké opatrnosti.Na dálnici D1 měla auta potíže v okolí Větrného Jeníkova na Jihlavsku, který je na 104. kilometru D1. Před 20. hodinou se v tomto úseku střetla dvě nákladní auta, vozidlo najelo do svodidel na 164. kilometru D1 ve směru na Brno.Teploty na Vysočině klesly i pět stupňů pod nulu. Tvoří se náledí a zmrazky, ve vyšších polohách na severovýchodě kraje mohou být místy i sněhové jazyky. Sněžení by podle meteorologů mělo v noci ustávat.Linkový autobus sjel do příkopuSníh komplikoval provoz i na silnicích v Olomouckém kraji. „Sníh komplikuje dopravu na severu kraje. Zasahujeme na čtyřech různých místech u dopravních nehod,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Ve Vidnavě na Jesenicku sjel linkový autobus do příkopu a v nedaleké Vápenné zablokoval silnici I/60 uvázlý kamion. „Silnice je uzavřena u Jeskyní Na Pomezí,“ dodala Balážová.Ve Zlatých Horách na Jesenicku hasiči zasahovali u nehody autobusu a kamionu. Obě vozidla po střetu zablokovala komunikaci. Hasiči vyprostili také dva automobily, které u Hraběšic na Šumpersku sjely ze silnice. Sněhové přeháňky už postupně ustávají, na silnicích v severní části Olomouckého kraje však stále leží rozbředlý či ujetý sníh.Námraza na trolejíchSněžení komplikovalo veřejnou dopravu ve Středočeském kraji i některých částech Prahy. Na trolejích se objevila námraza, výhybky jsou zapadané sněhem. Zpoždění nabraly vlaky i autobusy. Pražská integrovaná doprava (PID) na sociálních sítích a svém webu informovala, že řada komunikací je kvůli sněhové kalamitě nesjízdná.Vlaky S3, R21, R43 jezdí s výrazným zpožděním, a to kvůli zasypaným výhybkám ve stanicích Praha-Satalice, Praha-Čakovice a Chotětov. Linky S5, R24 a R45 mají zase problémy kvůli poruše výhybek v Kladně a linka S34 byla úplně zrušena.Část autobusových spojů napříč Středočeským krajem byla zrušena, některé linky byly zkráceny nebo jezdí se zpožděním, několik autobusů na zasněžených silnicích zapadlo.
???? Sněhová kalamita komplikuje provoz linek PID napříč celým Středočeským krajem ????

?? Autobusy a vlaky nabírají zpoždění, řada komunikací je nesjízdných.

?? Aktuální polohu spojů: https://t.co/U0VQQS6asx
?? Podrobný přehled omezení: https://t.co/mi6Nwt3dcH pic.twitter.com/m1GFnlw5um— PID (@PIDoficialni) November 28, 2023 V Praze jezdí se zpožděním či odklonem některé tramvajové, městské i příměstské autobusové linky, a to kvůli sněžení i silnému automobilovému provozu ve městě, uvedl dopravní podnik na webu.  Od pondělí platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, podle níž mohlo napadnout přes sedm centimetrů nového sněhu. Vesměs to byl mokrý a těžký sníh, pod nímž se lámou stromy. Navíc hrozí, že silné poryvy větru sníh rozfoukají a budou se hlavně odpoledne a večer tvořit sněhové jazyky, na horách na severu Čech a v Jeseníkách i závěje.Sněhové jazyky se podle silničářů objevily již ráno, a to i na velmi frekventovaných trasách, jako je dálnice D6 a silnice I/6 v Karlovarském kraji směrem z krajského města na Prahu.Hasiči v regionu vyjížděli k více než stovce případů, kdy je lidé volali v souvislosti s počasím. Hlavně museli odstraňovat stromy, které neodolaly váze mokrého sněhu a spadly na silnice nebo železniční tratě. Karlovarský kraj byl také regionem, kde bylo nejvíce problémů na železnici. Popadané stromy a větve opakovaně přerušily dopravu i na hlavní trati Cheb–Chomutov, vlaky neprojely ani na některých horských tratích. Po druhé hodině odpoledne však již byly všechny tratě průjezdné.Staly se i nehody. U Oloví spadl strom na osobní auto, nehoda se ale obešla bez zranění, spadlý strom způsobil nehodu i v Habartově. 

V Plzeňském kraji havaroval i sypač. Na silnici I/22 u Soustova na Klatovsku skončil převrácený v příkopu. Dechová zkouška u řidiče byla negativní. „Řidič sjel vozidlem do příkopu, poškozeno bylo pouze vozidlo, žádná jiná škoda na zdraví ani majetku nevznikla,“ upřesnila policejní mluvčí Barbora Šmaterová.Další policejní mluvčí Dagmar Brožová však uvedla, že výrazně zvýšené množství dopravních nehod úterý nepřineslo. „Přesto apelujeme na řidiče, aby se věnovali řízení a přizpůsobili způsob a rychlost své jízdy povětrnostním podmínkám a stavu vozovek,“ dodala.V Ústeckém kraji nabíraly dopoledne zpoždění regionální autobusy na Chomutovsku. Na silnici II/224 u Klášterce nad Ohří zkomplikoval dopravu uvázlý kamion. Nesjízdná je silnice III. třídy z Kostomlat pod Milešovkou do Milešova na Litoměřicku. Vozovka je zledovatělá.„V Krušných horách lehce sněží, snažíme se stáhnout rozbředlý sníh z cest a prosypat je, abychom se tak připravili na ledovku, před kterou varovali meteorologové,“ doplnil Stanislav Tomáš z dispečinku Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.Sníh ráno ležel i na mnoha silnicích I. třídy hlavně pod horami. V Libereckém kraji uvázly kamiony na silnici I/13 u Kamenického Šenova a totéž se stalo na silnici II/292 u Záhoří na Semilsku. Krajská společnost Silnice LK, která má zimní údržbu v regionu na starost, upozornila, že se na některá místa nedostaly ani sypače.„Od jedné hodiny ráno bojujeme nejen s přívaly mokrého sněhu, ale i s popadanými stromy, zejména na Českolipsku máme kvůli tomu uvázlých několik sypačů na cestě,“ sdělili silničáři. I na severu Čech způsobilo počasí potíže i na železnici, strom se ale již z hlavní trati mezi Semily a Železným Brodem podařilo odstranit a vlaky jezdí. V Libereckém kraji je– jako vždy, když nasněží – uzavřena pro vozidla nad 6 tun silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo. Silnice se kvůli ochraně zdroje pitné vody nemůže solit. Z Liberce do Raspenavy musí nákladní auta po delší cestě po silnicích I. a II. třídy.V Královéhradeckém kraji se stalo několik dopravních nehod. Nákladní vozidla havarovala v Náchodě a v Babí na trase z Trutnova do Žacléře. Ve Staré Pace sjelo osobní auto do potoka. Na nesolených silnicích v Krkonoších ležela ráno ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu o síle do deseti centimetrů. V Moravskoslezském kraji uzavřeli silničáři pro kamiony kvůli zasněžené vozovce, již nelze kvůli ochraně zdroje pitné vody solit, silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Dvacetikilometrovou uzavírku na jedné z hlavních tras na Slovensko musí kamiony objíždět přes Frenštát a Rožnov pod Radhoštěm, případně jet po silnici I/11 přes Jablunkovský průsmyk.
Zvětšit obrázek Zmenšit obrázek Zvětšit obrázek na celou obrazovku
Sjízdnost v Beskydech
Zdroj: ČT24
Sníh poškodil i elektrické vedeníTěžký mokrý sníh způsobil v některých lokalitách také problémy s dodávkami elektřiny, a to hlavně na západě Čech. Bez proudu byla už od noci Krajková a okolí, Kraslice a Luby u Chebu, Oloví na Sokolovsku, na Karlovarsku okolí Nejdku, Hůrky, Olšová Vrata nebo Kolová.„Lidé mohou poruchy hlásit přes aplikaci Proud nebo přes webové stránky bezstavy.cz. Samozřejmě i přes zákaznickou linku, ta ale může být kvůli četným poruchám přetížená,“ doplnila mluvčí ČEZu pro západní Čechy Soňa Holingerová. Problémy s dodávkami elektřiny nastaly i v Libereckém kraji. Bez proudu zůstalo přes tři tisíce odběratelů hlavně kolem Jablonce a Železného Brodu a na Českolipsku v oblasti Sosnové, Zahrádek nebo Skalice u České Lípy.Na východě Čech se dopoledne ocitla zhruba na čtvrt hodiny bez elektřiny velká oblast v Královéhradeckém a Pardubickém kraji včetně části Hradce Králové. Podle energetiků to bylo kvůli výpadku na rozvodně Neznášov na Náchodsku. „Dodávku energie jsme obnovili postupně během patnácti minut,“ uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.Delší dobu trvalo obnovení dodávek ve Velkém Poříčí na Náchodsku, kde elektrické vedení poškodily popadané větve. Podle mluvčí se podařilo poruchu odstranit po desáté hodině dopoledne.Bez proudu se v celém Česku ocitlo asi třicet tisíc domácností. Ve většině případů se dodávky podařilo během dne obnovit. Domácností, které jsou stále bez elektřiny, jsou stále stovky. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.11.2023 08:59



0 +
 

Hlavní zprávy