Protipovodňová opatření zvyšují bezpečnost v Slezské Ostravě

V Slezské Ostravě byla provedena řada protipovodňových opatření, která zvýšila připravenost města na živelní pohromy. Realizované projekty zahrnují modernizaci 88 elektronických sirén pro lepší informovanost občanů a pravidelnou aktualizaci digitálního povodňového plánu. Díky těmto opatřením je život poblíž ostravských řek bezpečnější.


V Slezské Ostravě se v posledních letech uskutečnily několik protipovodňových opatření, která zlepšila připravenost města na živelní pohromy. Před více jak dvaceti lety postihly rozsáhlé povodně právě území Slezské Ostravy, přičemž nejvíce postižené byly její části Koblov a Hrušov. Díky realizovaným projektům a přijatým opatřením však nyní život v blízkosti ostravských řek můžeme považovat za bezpečnější.

„Slezská Ostrava je jedním z nejzranitelnějších městských obvodů. Proto také v roce 1997, kdy přišly velké povodně, stoletá voda zaplavila celý Koblov a Hrušov. Hrušov to odnesl i tím, že zaniklo jeho centrum, kde byl veškerý život,“ uvedl starosta Slezské Ostravy Richard Vereš. V souvislosti s tím bylo vybudováno množství protipovodňových opatření, mezi něž patří i vybudování hráze na Žabníku v Koblově.

Od té doby bylo realizováno několik dalších projektů, včetně modernizace a dostavby 88 elektronických sirén, které nyní slouží občanům pro lepší informovanost a připravenost na možné povodně. „Jedná se o sirény, které byly modernizovány, doplněny, aktualizovány. V dnešní době se bavíme o elektronických sirénách, takzvaných mluvících, které jsou schopny po zaznění signálu provést určitou informaci, aby občané věděli, jakým způsobem se mají chovat,“ řekl místostarosta Slezské Ostravy Jiří Stoch.

Jedním z výsledků těchto protipovodňových opatření je také pravidelná aktualizace digitálního povodňového plánu, který specifikuje různé stupně nebezpečí a povinnosti, které město plní při každém zvýšení hladiny řek. „Město Ostrava má současně zpracován digitální povodňový plán, který se pravidelně aktualizuje. Ten specifikuje různé stupně nebezpečí, to znamená při každém zvednutí hladiny řek máme různé povinnosti, které plníme, a myslím si, že na každou krizovou situaci jsme v tuto chvíli opravdu připraveni,“ uvedl starosta Richard Vereš.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy