Po měsíci nabízí očkování proti covidu bez registrace bezmála stovka míst napříč všemi kraji

Naočkovat se bez registrace proti covidu-19 je možné už na 93 místech napříč Českem. Nejvíc možností je v Praze a Jihomoravském kraji. Pouze jedno místo nabízí Moravskoslezský kraj. Bez registrace očkují stávající centra v nemocnicích, obchodní centra i mobilní provozy. První dvě očkovací centra bez registrace se lidem otevřela 12. července v Praze. Naposledy přibyla nová v sobotu v Karlových Varech a v pondělí v Telči a sedmi jihomoravských nemocnicích.


Měsíc od otevření prvních očkovacích míst bez registrace jich je po celém Česku už 93. V Praze je jich nejvíc, celkem devatenáct. Nejméně, pouze jedno, má Moravskoslezský kraj. „V kraji je zatím pouze jedno očkovací místo vyhrazené pro neregistrované obyvatele, a to očkovací místo ve Foru Nová Karolina,“ uvedl koordinátor očkování v Moravskoslezském kraji Pavel Rydrych s tím, že další místa nabízejí tuto službu jen ve vyhrazeném čase.Druhý nejvyšší počet očkovacích míst bez registrace má Jihomoravský kraj s jedenácti místy. Následují Královéhradecký a Pardubický kraj s deseti. Plzeňský kraj aktuálně nabízí devět očkovacích center bez registrace, a navíc i mobilní týmy. V Jihočeském kraji mají lidé možnost přijít pro vakcínu bez registrace ve všech sedmi okresních městech. Ústecký kraj má pět míst v nemocnicích a jedno v Obchodním centru Forum v Ústí nad Labem.Pět očkovacích míst funguje a dvě nová se chystají ve Zlínském kraji. Středočeský kraj službu poskytuje na čtyřech stávajících očkovacích místech v Nymburku, Kutné Hoře, Kolíně a Rakovníku. Na Vysočině se mohou zájemci očkovat ve třech centrech. Stejný počet nabízí Karlovarský kraj, po kterém navíc jezdí i mobilní týmy. Po dvou očkovacích místech bez registrace mají v Libereckém a Olomouckém kraji.

Mobilní týmy, kamiony, autobusyV pěti krajích vyjíždějí hlavně do odlehlejších míst s nízkou proočkovaností takzvané mobilní týmy. „Po dohodě se starosty obcí objíždí už od 19. července mobilní týmy ta místa, kde je nižší proočkovanost z důvodu velkého počtu osob s prodělaným onemocněním nebo osob bez možnosti dojet si do vzdáleného centra na očkování. Tyto týmy dosud naočkovaly devět set osob a pokračují i během srpna,“ popsala mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.V Pardubickém kraji jezdí po obcích více než dva týdny také očkovací kamion. Cestu zakončí ve čtvrtek v Dlouhé Loučce. Praha provozuje očkovací autobus, který se objevuje na frekventovaných místech. Navíc může na většině míst naočkovat také děti od 12 let.V Karlovarském kraji je ve hře propojení očkování i s mezinárodním filmovým festivalem. „Očkování neregistrovaných nabídli zástupci Karlovarské krajské nemocnice jako jednu z možností i organizátorům mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech,“ řekla ČT mluvčí kraje Jana Pavlíková. Festival proběhne v posledním srpnovém týdnu. Zájem je různýNe všechny kraje vedou přesnou statistiku návštěvnosti center bez registrace. Podle odhadů je však navštěvují desítky i stovky zájemců denně. „Nejvíc populární je obchodní centrum Olympia, tam chodí i tři sta lidí denně. Do Bohémy pak okolo sto až sto padesáti, zbylá centra mají desítky zájemců na den,“ vypočítal jihomoravský krajský koordinátor Jindřich Weiss.Například na Vysočině bylo dosud bez registrace naočkováno 730 zájemců, v Olomouckém kraji víc než pět tisíc.Jako první se otevřela 12. července dvě očkovací místa bez registrace v Praze, v obchodním centru na Chodově a na hlavním nádraží. Mezi posledními přibyla v sobotu centra v Karlových Varech, v pondělí v Telči a sedmi jihomoravských nemocnicích. Ve čtvrtek se otevřou dvě centra v Pardubickém kraji, konkrétně v Poličce a Seči. „Dle dalšího zájmu o očkování projednáváme otevření očkovacího místa v obchodním centru v Malenovicích,“ uvedl koordinátor očkování ve Zlínském kraji Jiří Lučan. Další kraje vyčkávají na vývoj covidové situace.Před otevřením očkovacích center bez registrace bylo v Česku kompletně zaočkováno asi 35 procent lidí. Po měsíci postupného otevírání dalších míst je jich zaočkováno skoro padesát procent.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.08.2021 19:06



0 +
 

Hlavní zprávy