Ostravské letiště je poprvé v zisku. Pomohl návrat cestujících do letadel

Ostravské letiště má za sebou úspěšný rok.


Cestující se ve velkém vrátili do letadel, k moři se létalo od února až do listopadu, a to se pozitivně promítlo i do finančních ukazatelů. Na druhé straně objem odbaveného nákladu vlivem různých geopolitických událostí zaostal za očekáváním. I přesto Letiště Ostrava poprvé v historii dosáhlo kladného hospodářského výsledku. Jeho výše by měla překročit 8 milionů korun.

Celkově bylo z ostravského letiště v roce 2022 odbaveno 286 393 cestujících. Proti předchozímu roku se jedná o 108 % nárůst. Zároveň je to jen o 11 % méně než v roce 2019 před pandemií covid-19, kdy bylo odbaveno přes 323 tisíc cestujících.

Velká většina cestujících (více než 85 %) využila atraktivní nabídku cestovních kanceláří, které loni organizovaly zájezdy s odletem z Ostravy do 16ti destinací v 6ti zemích. Sezóna byla navíc delší než před covidem-19. Například do Egypta se z Ostravy létalo nepřetržitě od února až do listopadu. To ocenili mnozí turisté nejen z Moravskoslezského kraje a okolí, ale také z Polska a ze Slovenska. Celkově nejoblíbenějšími destinacemi byly turecká Antalya, bulharský Burgas, Marsa Alam a Hurghada v Egyptě. Největším dopravcem byla tradičně společnost Smartwings.

„To, že poprvé v historii bude Letiště Ostrava v zisku, není výsledkem jen roku 2022, ale odměnou za kvalitní reformní práci posledních několika let. Chci poděkovat všem cestujícím, kteří využívají naše letiště, obchodním partnerům, zástupcům akcionáře za spolupráci a podporu a v neposlední řadě našemu týmu zaměstnanců, kteří tenhle náročný rok zvládli,“ řekl generální ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský.

Po covidových omezeních se v roce 2022 také naplno rozběhly pravidelné linky.

„Jsem rád, že se vedení letiště podařilo navázat na úspěšnou tradici pravidelných letů do Londýna. Společnost Ryanair tuto linku opět provozuje dvakrát týdně. Za zásadní také považuji obnovení linky do Varšavy. Ostravské letiště je tak kromě Prahy jediným v republice, které má přímé napojení na některý z evropských hubů, tedy síťových letišť. Moravskoslezský kraj je tak jedinečně propojený s celým světem. Společnost LOT Polish Airlines od konce března točí Varšavu pětkrát týdně, což je pro mnohé občany kraje, podnikatele, turisty i zahraniční investory a celý region velmi přínosné,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Nákladní doprava se i v roce 2022 ve významné míře podílela na obratu ostravského letiště. Bylo odbaveno 15 490 tun nákladu, což je o 11 % méně než v roce 2021. Pokles objemu odbaveného nákladu byl celosvětovým jevem, a to zejména z důvodu covidových omezení v Číně a válečného konfliktu na Ukrajině.  

V současné době jsou z ostravského letiště provozovány pravidelné cargo spoje společnostmi DHL do Lipska, UPS do Kolína nad Rýnem. Důležité spojení s Asií zajišťuje společnost EGT Express, která využívá letadla společností Uzbekistan Airways a Skytaxi.

 „V roce 2023 nás čeká hned několik důležitých projektů. V nejbližší době bude zahájena výstavba cargo terminálu, který by měl být připraven na provoz již v létě. Realizace tohoto projektu nám pomůže výrazně navýšit naše kapacity pro odbavovaní nákladu. Tento rok naberou na intenzitě přípravné práce na velkou rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy i odbavovacích ploch,“ zdůraznil Jaromír Radkovský.
„Díky konektivitě společnosti LOT Polish Airlines bude naše letiště i nadále 5x týdně spojeno s více než 90 destinacemi v Evropě, Americe i Asii. Moc se taky těšíme na charterovou sezonu, která podle informací od cestovních kanceláří vypadá velmi dobře. Její zahájení očekáváme v polovině března,“ uzavřel obchodní ředitel letiště Juraj Toth.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy