OKD hledá nové horníky a nabízí až 40 tisíc korun za doporučení

Těžba uhlí na Karvinsku má skončit kolem roku 2026, avšak společnost OKD musí kvůli odchodům horníků do důchodu či zdravotním problémům přijímat stovky nových pracovníků. Firma dává přednost zkušeným horníkům a zaměřuje se i na bývalé zaměstnance. Aktivity v oblasti míchání uhelných směsí a výroby zelené energie se plánují i po skončení těžby.


Černé uhlí se bude v poslední šachtě na Karvinsku těžit přibližně do 1. poloviny roku 2026. Společnost OKD však musí přijímat nové důlní pracovníky do svých řad, a to kvůli odchodu současných horníků do důchodu nebo z důvodu zdravotních problémů. Aby zabezpečila kontinuitu v těžbě, plánuje společnost OKD přijmout stovky nových horníků, razičů, rubačů, důlní elektromontérů a provozních elektrikářů.

OKD dává přednost zkušeným horníkům a těm, které za odměnu doporučí současní zaměstnanci. V loňském roce bylo z 200 nově přijatých pracovníků asi 30 procent na doporučení stávajících zaměstnanců. Společnost se chtěla svým zaměstnancům za doporučení kvalifikovaných kandidátů odměnit a zvýšila příspěvek za doporučení nového zaměstnance ze 20 tisíc na 40 tisíc korun.

OKD by se navíc ráda zaměřila na bývalé zaměstnance, kteří v minulosti pracovali v dole. Firma počítá s tím, že činnost v oblasti míchání uhelných směsí a výroby zelené energie pokračuje i po skončení těžby v roce 2026. To znamená, že zaměstnancům nabídne perspektivu také pro budoucí roky.

Pro přijetí do společnosti OKD je rozhodujícím předpokladem vyhovující zdravotní stav a fyzická kondice kandidátů, která je důležitá právě při práci v dole. Mladí horníci by tak měli být připraveni na náročné pracovní podmínky, které s sebou tato profese nese.

Těžba uhlí sice za pár let skončí, ale společnost OKD věří, že bude schopna přežít i v nových podmínkách. Firma tak přijímá stovky nových zaměstnanců a dává jim šanci zapojit se do budoucích projektů společnosti, jako je ekologická energie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy