Obnovený památník československých hrdinů slavnostně odhalen v Orlové

Orlová slavnostně oslavila obnovený památník československých hrdinů z první světové války. Památník, který je zároveň válečným hrobem 56 obětí polsko-československého sporu o Těšínsko, prošel několika etapami rekonstrukce. Město získalo na opravu dotace od Ministerstva obrany ČR ve výši 6,7 milionu korun.


V průběhu piety, která letos proběhla ve slavnostním duchu odhalení zrekonstruovaného památníku, střežili pomník zástupci ostravských jednot Československé obce legionářské. Slavnostního aktu a zároveň památce československých hrdinů se přišlo poklonit vedení města Orlové, zástupci ministerstva obrany, již zmínění legionáři, zástupci České a slovenské obce dělostřelecké, sochaři Martin Kuchař, který se významně podílel na obnovené podobě památníku, Martin Chmelař, který se zasloužil o repliku figurálního sousoší a mnoho dalších významných hostů.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: Náš památník je vzpomínkou na československé vojáky a legionáře. Má pohnutou historii, ale podařilo se nám jej díky pomoci Ministerstva obrany České republiky zachránit, a to i se sousoším, za což patří díky architektům Vlastimilovi a Evě Krčmářovým, kteří spolupracovali s panem Martinem Kuchařem na jeho návrhu a sochaři Martinu Chmelařovi, jehož zásluhou se na toto pietní místo vrátila monumentální Slezská orlice, kterou se pyšníme i v heraldickém znaku města. Orlová tak má zpět jeden z významných dokladů její historie.

První etapa rekonstrukce pomníku stála 6,5 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši 4,4 milionu korun. Předmětem druhé etapy byla replika figurálního sousoší s náklady necelé tři miliony korun. Rovněž na tuto investiční akci město obdrželo dotaci ministerstva obrany ve výši 2,3 milionu korun. Rekonstrukci pomníku zhotovila orlovská firma Meccano a na kamenických pracích se podílel sochař Martin Kuchař z Vělopolí. Repliku figurálního sousoší vytvořil z božanovského pískovce sochař Martin Chmelař, který při její slavnostním odhalení uvedl, že se jedná o životní dílo.

Martin Chmelař, sochař:



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.02.2024 19:03



0 +
 

Hlavní zprávy