Neuvěřitelný úspěch: Ostravská zoo odchovává vzácné supy mrchožravé

V Zoo Ostrava se podařilo odchovat další mláďata supa mrchožravého, nejohroženějšího druhu supa v Evropě. Dvě samičky se narodily s osmidenním odstupem a úspěšný odchov zlepšuje šance na záchranu tohoto ohroženého druhu. Zoo Ostrava spolupracuje s Evropským ex situ programem a mezinárodním projektem zaměřeným na posílení hnízdní populace supa mrchožravého na Balkáně.


V Zoo Ostrava se podařilo odchovat další mláďata nejohroženějšího supa Evropy

Úspěchem skončil v Zoo Ostrava letošní odchov dalších mláďat supa mrchožravého, který je považován za nejohroženější druh supa v Evropě. Chovatelům se podařilo uhájit dvě samičky, přestože byla situace komplikovaná a vyžadovala značnou péči a dohled. Tato zpráva přichází poté, co v roce 2022 zoo oslavila úspěch, když se jim poprvé podařilo odchovat mládě tohoto druhu.

Sup mrchožravý (Neophron percnopterus) patří mezi nejmenší a současně nejohroženější supy Evropy. Zoologická zahrada a botanický park Ostrava chová tyto ptáky již od roku 1972 a úzce spolupracuje s Evropským ex situ programem (EEP). V loňském roce se v ostravské zoo narodilo první mládě tohoto druhu, které mělo být vypuštěno do volné přírody v Bulharsku. Bohužel, mladý sup po převozu na místo vypuštění zemřel.

Letošní odchov mláďat byl značně náročný, protože rodiče ve snaze uhájit svá mláďata často projevovali agresivitu a nejistotu. Chovatelé museli být trpěliví a pečliví při zásahu, aby supí rodina zůstala v klidu. Výsledkem je úspěšný odchov dvou samiček, které se vylíhly s osmidenním odstupem.

V současné době je v Červeném seznamu IUCN sup mrchožravý zařazen do kategorie 'Endangered' (ohrožený). Celosvětově je početnost divoké populace odhadována na maximálně 36 000 dospělých jedinců. Balkánská populace je však na tom ještě hůře, s odhadovaným počtem 60-80 párů. Od roku 2016 probíhá mezinárodní repatriační projekt Egyptian Vulture New LIFE, jehož cílem je posílení hnízdní populace supa mrchožravého na Balkáně. Do tohoto úsilí je zapojena i Zoo Ostrava.

Na základě letošního úspěchu zvětšuje Zoo Ostrava šance na záchranu nejohroženějšího supa v Evropě. Ještě není jasné, zda budou odchované samičky vypuštěny do přírody nebo zůstanou v chovatelské základně. V každém případě dokazuje ostravský chov, že pečlivým a trpělivým přístupem lze dosáhnout pozitivních výsledků i při odchovu ohrožených druhů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy