Nemocnice Nový Jičín hledá hrdiny: Staňte se dárci krve!

Nemocnice AGEL v Novém Jičíně zaznamenala v roce 2021 rekordní počet odběrů krve, ale snížil se počet prvodárců. To je způsobeno poklesem pravidelných dárců kvůli věkovému limitu či jiným omezením. Lékařka Alexandra Buricová vyzývá zdravé osoby od 18 do 60 let k darování krve.


Nemocnice AGEL v Novém Jičíně zaznamenala během letošního roku rekordní počet odběrů krve, avšak zároveň se snížil počet prvodárců. Tento jev je způsoben poklesem stávajících pravidelných dárců vlivem věkového limitu nebo jiných omezení. Alexandra Buricová, lékařka transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, proto vyzývá k darování krve zdravé muže a ženy ve věku od 18 do 60 let.

V nemocnici je pro dárce zajištěn komfortní a rychlý proces darování krve pod dohledem zkušeného zdravotnického personálu. Pro nové dárce je také připraveno vyšetření zdravotního stavu a konzultace, kde se pacienti seznámí s procesem darování krve a jeho významem. Transfuzní oddělení také po celý rok nabízí dárcům řadu tematických odběrových dnů a akcí.

Podle lékařky Alexandra Buricové lidskou krev stále neumíme uměle vyrobit ani jinak nahradit a je nepostradatelným zdrojem pro řadu léčebných postupů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, proplacení cestovného a parkovného, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu.

Ke zvýšení zájmu o darování krve a motivaci dárců nemocnice průběžně organizují různé motivační akce. Alexandra Buricová zdůrazňuje, že každý dárce je pro nemocnici hrdinou a děkuje všem dárcům za poskytnutou pomoc. K darování krve se je možno objednat elektronicky nebo telefonicky na čísle 556 773 471.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 23.01.2024 08:43



0 +
 

Hlavní zprávy