Nejméně očkovaných seniorů je v Moravskoslezském kraji, vakcínu nemá čtvrtina lidí nad 60 let

V Moravskoslezském kraji je nejmenší proočkovanost seniorů v celé zemi. Vakcínu proti koronaviru zdravotníci aplikovali zhruba třem čtvrtinám obyvatel nad 60 let, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Očkování seniorů je přitom klíčové. Průměrně jeden ze tří pozitivně testovaných potřeboval pomoc lékařů v nemocnici.


Například pětašedesátiletá Lena Kondziolková se covidem-19 nenakazila a očkování zatím neplánuje. Nepřesvědčovala ji k tomu lékařka ani příbuzní. „Mám pochybnosti, jestli jsou vakcíny takové, jaké by měly být. Znám lidi, kteří jsou naočkovaní a kteří naočkovaní nejsou a nevidím v tom žádný užitek,“ svěřila se.Z nemoci obavy nemá, i když zná několik lidí s těžkým průběhem. „Možná, že kdybych byla v nějakém špatném stavu, že bych to pocítila, tak by mě to přesvědčilo,“ popsala seniorka, která žije v Karviné. Právě toto město je jedním s nejmenším podílem naočkovaných. Bez vakcíny je tam 27, 7 procenta obyvatel. Ještě hůř na tom je Jeseník nebo Bruntál.

Zvětšit obrázek Zmenšit obrázek Zvětšit obrázek na celou obrazovku
Podíl očkovaných nad 60 let alespoň jednou dávkou podle okresů
Zdroj: ÚZIS
Jedno z očkovacích center leží od karvinského náměstí zhruba čtvrt hodiny chůze. Pro vakcínu bez registrace si přišel i jedenasedmdesátiletý Petr Fejtek, on-line přihlášení pro něj bylo komplikované.„Mám sice mobilní telefon, ale nejsem zběhlý to používat,“ vysvětluje důvody, proč zvolil tento způsob očkování – a proč se k němu vůbec odhodlal. „Abych nebyl podřadný člověk více méně, takže kdybych potřeboval někam jít. Teď se budou zpoplatňovat testy, tak abych jako důchodce ušetřil.“Město chce seniory motivovat, kraj kampaň nechystáZástupci karvinské radnice říkají, že nehodlají soutěžit v proočkovanosti s jinými městy. Přesto chtějí seniory motivovat například přednáškami v klubech seniorů. Karviná nabízí starším lidem několik druhů pomoci. Město má vlastní covidovou linku a na magistrátu lidem přímo pomůžou s registrací.„Čísla, která se uvádí, reflektují pouze čísla naočkovaných. Ale nikdo nezohledňuje, kolik lidí má protilátky, protože covid-19 prodělali, nebo kolik lidí je třeba imobilních, protože i takoví mezi námi jsou – senioři, kteří se nemohou do očkovacího centra dostavit,“ řekl náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík (KSČM).
Zvětšit obrázek Zmenšit obrázek Zvětšit obrázek na celou obrazovku
Podíl očkovaných nad 16 let alespoň jednou dávkou podle okresů
Zdroj: ÚZIS
Proočkovanost v kraji by mohly zvýšit třeba i mobilní týmy, které vyjíždějí do odloučených lokalit. „Nám se nikdy nepodaří proočkovat všechny, jestli se nám podaří proočkovat 80 nebo 82 procent, tak je to obrovský účet. A víc se pravděpodobně nepodaří. Máme tady lidi, kteří mají objektivní důvody se nenechat a ty, co mají subjektivní důvody, že tomu nevěří,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Martin Gebauer (ANO).Očkovací kampaň cílenou na seniory ale kraj neplánuje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.08.2021 14:37



0 +
 

Hlavní zprávy