Meteorologové vydali varování před silnými bouřemi v části Česka

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že jižní Čechy a část Plzeňského kraje zasáhnou v neděli večer silné bouře. Pro některá místa vydal dokonce výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Od pondělního odpoledne pak hrozí i na Moravě a na Vysočině. Bouře mohou doprovázet nárazy větru o rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití. 


„Z bavorské strany Šumavy postupuje do Čech pás intenzivních bouřek doprovázených lokálně většími kroupami a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině. Během svého postupu do vnitrozemí budou projevy bouřek slábnout,“ uvedli po 19:00 meteorologové.Výstraze s vysokým stupněm nebezpečí dali platnost do nedělních 22:00 pro Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Kaplicko, Prachaticko, Vimpersko, Sušicko a okolí Trhových Svin. Upravená #vystraha na SILNÉ a VELMI SILNÉ BOUŘKY. Více zde: https://t.co/1u0AalHkXm
nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ. pic.twitter.com/xrNxryMl9R— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) August 15, 2021 Výstraha pro další části Jihočeského a Plzeňského kraje je s nízkým stupněm nebezpečí a platí do pondělních 01:00. Výstrahu pro Vysočinu, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj vyhlásili meteorologové od pondělních 15:00 do půlnoci.Přívalový déšť může rozvodnit malé toky a zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové. Opatrní by v bouřce měli být řidiči.

Teploty v Česku byly v neděli opět tropickéTeploty v České republice v neděli opět stoupaly výrazně nad tropických 30 stupňů Celsia. Podobně jako v sobotu bylo tepleji na Moravě, ve Strážnici na Hodonínsku naměřili 33,5 stupně, nejvíc v zemi, uvedl meteorolog Marjan Sandev z ČHMÚ.Přestože teploty byly v celé zemi vysoké, na stanicích fungujících třicet a více let padl pouze jeden rekord pro 15. srpna. Zaznamenal ho Vatín na Hodonínsku, kde bylo maximum 30,2 stupně.Jinde ale byly teploty ještě vyšší, ačkoliv se o rekordy nejednalo. Vedle Strážnice, která je podle Sandeva specifická svou polohou, naměřili na několika dalších místech více než 32 stupňů Celsia. V Lednici bylo 32,5 stupně, v Karviné 32,4 stupně, v Ostravě-Porubě a Brodu nad Dyjí shodně 32,3 stupně, jen nepatrně nižší teplotu zaznamenaly také Ivanovice nebo Dyjákovice.„V Čechách byla nejvyšší teplota zaznamenána v Čáslavi, a to 31,7 stupně Celsia,“ dodal Sandev.V pondělí se má ochladit, přesto se ještě teploty na 30 stupňů dostat mohou. Bude ale pršet. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 15.08.2021 12:54



0 +
 

Hlavní zprávy