Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim

Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče. 


přehrát video Události: Výpovědi z přesčasů a dopad na nemocnice Například ve velkých fakultních nemocnicích v Ostravě a Brně nebude práci nad rámec běžné pracovní doby vykonávat zhruba třetina lékařů. To bude znamenat odložení až čtvrtiny naplánovaných operací. V Plzni vypověděla přesčasy desetina doktorů, což by pacienti mohli pocítit v ambulancích, ale ne na operačních sálech.V kolínské nemocnici dala výpověď z přesčasů zhruba třetina lékařů. Řada oddělení proto bude od pátku fungovat v omezeném režimu. Doktoři budou chybět například v některých dětských ambulancích. Vykrývat budou služby v akutní lůžkové části.„Někteří pacienti budou přeobjednáni až na termíny po novém roce,“ uvedl primář Dětského oddělení z Oblastní nemocnice Kolín René Hrdlička s tím, že se omezení dotkne desítek pacientů. Ve Fakultní nemocnici v Motole nebude dobrovolné přesčasy sloužit asi čtvrtina lékařů. V prosinci tak budou muset odložit zhruba dvacet procent plánovaných operací.

„Co se týče třeba ortopedické části, tak jsou to určitě náhrady kloubu, a co se týče chirurgické části, tak jsou to například nekomplikované kýly,“ uvedla náměstkyně pro léčebně preventivní péči Fakultní nemocnice Motol Lucie Valentová Bartáková. Kompromis ve Zlíně Dokonce dvě třetiny výpovědí z přesčasů mělo na stole vedení nemocnice ve Zlíně. Po sérii vyjednávání je v úterý sto padesát z dvou set lékařů stáhlo. Výsledkem je kompromis přijatelný pro obě strany, lékaři například dosáhli garantovaného volna po odsloužených službách. Znamená to, že od prvního prosince budou prakticky všechna oddělení Zlínské nemocnice fungovat ve standardním režimu.„Omezíme ale částečně plánovanou operativu, předpokládáme zhruba o deset až patnáct procent a omezení bude taky v anesteziologických ambulancích a traumatologických ambulancích,“ uvedl ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jan Hrdý.  



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.11.2023 19:31



0 +
 

Hlavní zprávy