Lidé v Novém Jičíně zaplatí od středy parkovné i kartou nebo aplikací v mobilu

Nový Jičín spouští od středy nový parkovací systém. Automaty umožní platbu za parkovaní uhradit nejen mincemi, ale i bezkontaktní platební kartou nebo přes mobilní aplikaci. Ta navíc dokáže na dálku prodloužit parkovací dobu. Z celkem devíti nainstalovaných automatů v centru města jich zatím bude fungovat sedm, dva ještě na zprovoznění čekají, řekla mluvčí radnice Marie Machková.


Mimo provoz zatím zůstanou přístroje v Tyršově a ve Štefánikově ulici. „Automaty u bývalé tiskárny a na parkovišti pod Komerční bankou jsou zřízeny nově, a proto se u nich musí uskutečnit časově náročný proces schvalování souvisejícího dopravního značení,“ řekl starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký (ANO).Zbývajících sedm automatů bude od středy v provozu, stejně jako závory na parkovišti Na Valech. „Ceník parkovného se zatím nemění. Jeho úpravu budou radní projednávat na podzim,“ dodal starosta. Podle Machkové nyní lidé za parkování zaplatí pětikorunu za půl hodiny.Jednodušší platba za parkováníZrušeny byly automaty u vjezdů na Masarykovo náměstí a také v ulicích 5. května, Jungmannova a Žerotínova. Vjezd do centra bude regulovat jen dopravní značení. Podle mluvčí je cílem opatření zmírnit automobilový provoz v centru. „Parkoviště na ulici Revoluční pak bude nově bez poplatku. Na vyhrazených místech pro návštěvníky pošty půjde parkovat s parkovacím kotoučem po dobu 30 minut,“ uvedla mluvčí.

V automatech bude možné platit i platební kartou nebo přes internetovou službu MPLA. „Stačí zadat do internetového prohlížeče v mobilu, tabletu nebo počítače adresu mpla.io. Služba MPLA je navíc propojena s portálem Mapy.cz, takže lze snadno uhradit parkovné i z portálu či aplikace Mapy.cz,“ uvedl vedoucí úseku správy majetku Technických služeb města Nový Jičín Vladimír Bartoň. Podle města je tento způsob platby nejen komfortní, ale také rychlý a bezpečný. Řidiči už nebudou muset zdlouhavě hledat parkovací automat, navíc mohou kdykoliv a odkudkoliv parkovací dobu prodloužit.  U mobilní platby se vyplňují údaje jednorázově při první platbě. Aplikace si zadaná data zapamatuje. „Po zaplacení parkovného systém na městské policii obdrží informaci o úhradě, částka se připíše na účet města. Strážník si platnost parkování každého vozu může ověřit prostřednictvím registrační značky vozidla. Za platbu parkovného přijde motoristovi na e-mail elektronický účetní doklad se všemi potřebnými náležitostmi,“ doplnil starosta.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 10.08.2021 12:16



0 +
 

Hlavní zprávy