LERCO: Stavba za 1,8 mld korun přinese Ostravě průlomové výzkumné centrum!

V Ostravě probíhá výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO za 1,8 mld Kč. Centrum, jehož dokončení je plánováno na rok 2026, poskytne zázemí pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. LERCO je jeden ze 13 strategických projektů financovaných z Fondu pro Spravedlivou transformaci.


V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity probíhá výstavba nového vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Celkové náklady na projekt činí 1,8 miliardy korun, přičemž samotná budova za 700 milionů by měla být dokončena v roce 2026. LERCO se stane zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví.

Rektor Ostravské univerzity, Petr Kopecký, považuje LERCO za klíčový a ambiciózní projekt, na kterém se pracuje již mnoho let a jehož zahájení stavby představuje důležitý milník. Hlavní řešitel projektu, profesor Roman Hájek, věří, že vybudované centrum pomůže etablovat univerzitu ve světě vědy a výzkumu. Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity, Rastislav Maďar, zdůrazňuje, že jejich hlavní prioritou je rozvoj vědecké činnosti.

Centrum lze považovat za jeden ze 13 strategických transformačních projektů, které mají být financovány z Fondu pro Spravedlivou transformaci. Navázání na komerční sektor bude zajištěno prostřednictvím spolupráce s Moravskoslezským inovačním centrem (MSIC). Cílem projektu LERCO je proměnit region z uhelného na zdravější a chytřejší, což má přispět k pozitivní proměně regionu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.01.2024 17:21



0 +
 

Hlavní zprávy