Lákaly ho automobily

Karviná - otevřené brány, neuzamčená auta, klíče v zapalování - to vše bylo velkým lákadlem


Lákaly ho automobily Karviná - otevřené brány, neuzamčená auta, klíče v zapalování - to vše bylo velkým lákadlem  Karvinští kriminalisté v těchto dnech obvinili osmatřicetiletého muže, který měl napříč okresem páchat majetkovou trestnou činnost. K jeho obvinění velkou měrou přispěla jejich spolupráce s policisty obvodních oddělení v Dětmarovicích, Orlové a Bohumíně. Je mu kladeno za vinu, že od začátku listopadu do konce minulého týdne spáchal devět skutků, přičemž většinou měl využít skutečnosti, že zahrady i některé  objekty byly volně přístupné a vozidla nebyla uzamčená, mnohdy měla klíčky v zapalování. Začátkem listopadu měl muž v Dětmarovicích z neuzamčené budovy stojící vedle rodinného domu odcizit jízdní kolo. Obviněný uvedl, že na kole odjel, ale protože bylo malé, nechal ho opodál.
V pondělí 20. listopadu měl v Orlové z přístřešku u domu odcizit neuzamčené osobní vozidlo. Policistům sdělil, že s ním odjel do Polska a auto v odhadované hodnotě 120 tisíc korun ponechal na jemu neznámém místě.
Další odemčený automobil měl odcizit o dva dny později v Dětmarovicích. Na základě vyhlášeného pátrání policisté vozidlo, sice poškozené, nalezli. Ovšem chyběly  peníze a doklady, které byly uschovány v interiéru vozu.
Koncem listopadu měl opět v Dětmarovicích překonat oplocení pozemku a z neuzamčeného sklepa odcizit přepravku piv. Do protokolu uvedl, že pivo vylil a prázdné láhve s přepravkou odevzdal, aby měl peníze na jídlo a cigarety.
Následující den pro něj mělo být velkým lákadlem neuzamčené auto s klíčkem v zapalování. Ovšem, jak sám uvedl, překvapením byla automatická převodovka. Auto začalo couvat a narazilo do dalších dvou vozidel, takže odešel pěšky.
Začátkem prosince měl užít k jízdě další nezabezpečený osobní automobil, který měl odcizit z oplocené zahrady v Dětmarovicích. Auto bylo druhý den nalezeno na parkovišti v Karviné, kam ho měl zaparkovat.
Poslední automobil, který měl v Dětmarovicích odcizit v pondělí 11. prosince, převezl a zaparkoval v řadové garáži v Orlové. Tu ovšem nevlastnil. Měl se do ní vloupat. Navíc během přesunu měl  v Rychvaldu odcizit z jiného auta registrační značky a namontovat je na odcizené vozidlo. Ani tuto skutečnost muž nepopíral a uvedl, že původní značky zahodil. Poznatky získané v rámci prověřování, které vedli policisté obvodních oddělení v Dětmarovicích, Orlové a Bohumíně ve spolupráci s kriminalisty vedly k odhalení možného pachatele. Pomyslná klec spadla minulou středu, když jej kontrolovali policisté v Orlové. Podezření, že by se mohlo jednat o muže, který měl během jednoho měsíce mimo jiné odcizit čtyři osobní automobily, jedno kolo a čtyři auta poškodit, se potvrdilo.
Karvinští kriminalisté, kteří případ od svých kolegů převzali, muže obvinili ze spáchání přečinů krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Svým jednáním měl způsobit škodu odcizením ve výši téměř 400 000 korun a poškozením zhruba 80 000 korun. Auta a kolo, které byly zajištěny, mohou být navráceny majitelům. Obviněný svou trestnou činnost nepopíral, s kriminalisty spolupracoval. Není ovšem vyloučeno, že se mohl dopustit ještě dalších skutků. V tom případě by mu mohlo být trestní stíhání rozšířeno. Každopádně v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let. V současnosti je obviněný ve vazbě. Policie opět apeluje na občany, aby si chránili svůj majetek. Nenechávejte otevřené brány a branky na pozemek, neuzamčená vrata garáží, kůlen, dílen, domovní dveře. Na pozemku nenechávejte nezajištěná auta nebo jízdní kola. Nedejte zlodějům šanci! por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
19. 12. 2023



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.12.2023 10:38



0 +
 

Hlavní zprávy