Kraj demoluje objekty u Nošovic, nabídl je hasičům k taktickému cvičení USAR týmu

Moravskoslezské hasiče a speciálně vycvičené psy záchranářů čeká třídenní cvičení v sutinách dvou domů.


Cvičit budou vyprošťování zavalených osob i průzkum sutin. Demolované objekty hasičům poskytl Moravskoslezský kraj, který odkupem příslušných pozemků a odstraněním zchátralých staveb pomáhá v přípravě napojení nošovické zóny na dálnici.

„Taktické výcviky hasičů jsou nesmírně důležité. Zásahy u mimořádných událostí, jako jsou například zemětřesení nebo jiné katastrofy, vyžadují vysoce profesionální přístup a perfektní přípravu, a tak jsou pravidelná speciální cvičení rozhodně na místě. Proto jsme před dokončením demolice a vyčištěním pozemků hasičům ke cvičení nabídli částečně rozbořené rodinné domy. Pro jejich cvičení jsou teď v ideálním stavu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že demolice objektů začala už před několika týdny, byly už odstraněny střechy, okna i dveře včetně zárubní.

Po cvičení bude demolice dokončena, bude odvezena suť, následovat bude zásyp základů a úprava terénu.

Třídenní cvičení členů USAR týmu začne v úterý 23. května v sedm hodin ráno, simulovat bude zásah po explozích rodinných domů.

„Zásahy po rozsáhlém zřícení budov s celkovým narušením statiky jsou velmi náročné, v Nošovicích budeme během cvičení pracovat s variantou, že nejsou známy příčiny exploze ani případná přítomnost osob v objektech. Na místo budou vyslány jednotky z Centrální hasičské stanice v Ostravě a Hasičské stanice Nošovice, dojedou také psovodi z hlučínského záchranného útvaru se psy atestovanými na sutinové vyhledávání. Jsem rád, že nás Moravskoslezský kraj s nabídkou spolupráce oslovil, možnost cvičení v reálných sutinách je velmi cenná. Hasičský záchranný sbor se pak bude podílet i přímo na demolici,“ řekl ředitel krajských hasičů Radim Kuchař.

Moravskoslezský kraj vykoupil zhruba desetihektarovou plochu kvůli plánovanému sjezdu z dálnice směrem na Nošovice.

„Propojení nošovické průmyslové zóny s dálnicí je pro rozvoj kraje strategické, proto jsme se s Ředitelstvím silnic a dálnic, které výstavbu sjezdu z dálnice připravuje a bude jej realizovat, domluvili na spolupráci. Kraj za zhruba osm a půl milionu korun vykoupil pozemky o celkové ploše kolem deseti hektarů, ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem zajistí demolici objektů a úpravu terénu. V příštím roce pozemky převedeme na Ředitelství silnic a dálnic, výstavba sjezdu by mohla začít napřesrok,“ uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy