Jezero v parku Boženy Němcové prochází očistou

V prvním roce bylo odstraněno až 70% sedimentů, následně se pokračovalo v odbahňování a úpravách lokality. Zároveň probíhají práce na výstavbě lávky a pěších stezek. Konec projektu je plánován na podzim letošního roku.


Park Boženy Němcové je známý svým malebným jezerem, které je od roku 2022 předmětem rozsáhlých odbahňovacích prací. Tato práce bylo nutné realizovat s ohledem na zajištění environmentální stability a ochrany zvláště chráněných druhů živočichů v oblasti, které vyžadují speciální péči. Práce začínaly vždy od poloviny srpna a pokračovaly do prvního zámrazu.

V prvním roce projektu, se podařilo naředit a odstranit až 70 procent sedimentů z dna jezera pomocí sacího bagru. Následující rok pracovníci pokračovali s odbahněním, změnou lokality technologické odvodňovací linky směrem k katastrálnímu úřadu a úpravou břehových hran ze štěrkových násypů. Během letních měsícu bylo odtěženo zhruba 16 tisíc kubíků sedimentu.

Simultánně s těmito pracemi byla na ostrově uprostřed jezera zahájena úprava břehových hran, při čemž byla použita georohož k prevenci eroze. Kromě toho byla zahájena výstavba lávky a stezek pro pěší kolem vodní plochy.

Stavbyvedoucí Petr Vojtíšek uvedl: 'Na lavici, poté na cestách k lávce, byly provedeny práce na zpevnění kamennými obrubami. Další části stezek jsou štěrkové.” Práce na nové lávce, která bude měřit 16,5 metru na délku a metr a půl na šířku, pokračují.

Při realizaci tohoto projektu bylo nezbytné vykácet staré, poškozené a suché stromy. Vojtíšek však zdůrazňuje, že do konce projektu bude zeleně vysázeno mnohem více, než bylo původně odstraněno.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy