Hráz proti velké vodě se rozrůstá, Pudlov získává ochranu

Pudlov získá protipovodňovou hráz dlouhou tři kilometry, díky potvrzené dotaci od ministerstva zemědělství ve výši 300 milionů korun. Stavební práce by měly skončit v roce 2026, zlepšení ochrany také plánuje Povodí Odry pro Novou Ves.


Odra už snad nepřeteče, Pudlov se nakonec protipovodňové hráze dočká

V Pudlově aktuálně vzniká tři kilometry dlouhá hráz proti velké vodě. Ještě na konci minulého roku však nebylo jasné, zda bude vláda projekt financovat i nadále. 'Byla nám písemně potvrzena dotace ministerstva zemědělství ve výši 300 milionů korun, které budou rozloženy do tří let. Stavební práce by měly být ukončeny v roce 2026,' uvedl generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Tkáč.

Projekt bude letos pokračovat v úseku podél Odry k Antošovické lávce, poslední část výstavby se bude týkat provázání do železničního náspu trati Bohumín-Chalupki. Na začátku dubna odstartují práce na zhruba 300 metrů dlouhém úseku dálnice na pomezí Pudlova a Starého Bohumína, kde se bude navýšovat železobetonová zeď proti vodě po obou stranách vozovky o 50 až 80 centimetrů. 'Součástí stavby je úprava a zprovoznění stavidla, vyčištění odvodňovacího příkopu, oprava vnitřních odpadů odvodnění dálnice zdí odpadu a oplocení části dálnice,' okomentoval člen týmu komunikace ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

Povodí Odry plánuje také vylepšit ochranu Nové Vsi, kudy protéká potok Lutyňka a již v současnosti může ohrozit i desetiletá voda. 'Na místě vznikne řízené přeliv, nová hráz a retenční prostor pro zachytávání vody, který by měl pojmout až 40 tisíc kubíků vody,' dodal místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že projekt vyjde asi na 20 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy