Hrady a zámky na Opavsku se otevírají

Hrady a zámky na Opavsku otevřely své brány pro veřejnost a zahájily tak novou sezónu. Oblíbený zámek v Hradci nad Moravicí nabízí historické poklady a kulturní akce, jako např. „Knížecí Velikonoce“ či prohlídky středověkých prostor.


Hrady a zámky na Opavsku se otevřely pro veřejnost a zahájily tak novou sezónu. Hrady v Raduni, zámky v Kravařích i v Hradci nad Moravicí otevřely své historické brány a představily návštěvníkům bohatou minulost našich předků.

Jedním z nejnavštěvovanějších zámků v regionu je zámek v Hradci nad Moravicí, který přináší nejen historické poklady, ale také mimořádné kulturní akce. Naposledy zámek hostil akci 'Knížecí Velikonoce', kde diváci mohli obdivovat interiéry zámku vyzdobené jarními květinami a květinovými aranžmá.

Petr Slaninová, průvodkyně na zámku v Hradci nad Moravicí, uvádí: “Kromě velikonoční výzdoby je tady k vidění mnoho jiných pokladů, například Hubertova světnice s loveckými předměty, zbraněmi a hradeckými erby, nebo kamenná zeď z přemyslovského hradu z poloviny 13. století o síle 265 cm.'

Zajímavostí zámku je velký lustr vážící téměř 450 kg s téměř 8 a půl tisíce sklíček a stříbro na stolech v zámecké jídelně, které bylo chloubou lichnovských šlechticů po celých 200 let.

Zámek v Hradci nad Moravicí, který je od roku 2002 národní kulturní památkou, nabízí prohlídky do konce dubna pouze o víkendech a od května do října každý den kromě pondělí.

Po zámcích a hradech na Opavsku vedou poutní cesty lidí, kteří chtějí strávit příjemný den v historickém prostředí. Jak uvádí návštěvnící: 'Mě se to tady líbí, máte tady pěkné okolí.' Další přidává: “Mě nadchly ty červené budovy venku, tak jsme se chtěli podívat.”


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy