Fantom zahrádkářských osad obviněn

Havířov - zaměřil se na rekreační objekty a rodinné domy


Fantom zahrádkářských osad obviněn Havířov - zaměřil se na rekreační objekty a rodinné domy  Policisté oddělení obecné kriminality Havířov obvinili devětatřicetiletého muže ze spáchání přečinů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. K odhalení jeho trestné činnosti vedla dokonalá místní a osobní znalost a spolupráce všech policistů, kteří se na prověřování vloupání do objektů a krádežích podíleli. Po oznámení na místa činu vyjížděli policisté obvodních oddělení Havířov 1, Havířov 3 a Těrlicko. Vyhodnocení získaných poznatků a stop pak havířovské kriminalisty dovedlo k možnému pachateli, kterého koncem února obvinili.
Stíhaný muž s kriminalisty spolupracoval, trestnou činnost přiznal. Uvedl, že svého jednání lituje a jelikož slíbil, že v trestné činnosti již nebude pokračovat, jeho umístění do vazby nenavrhli.
Svůj slib ovšem nedodržel. V krátké době se měl vloupat do dalších dvou rodinných domů a jedné zahradní chatky. Nejenže jeho trestní stíhání kriminalisté rozšířili o další tři skutky, ale také státnímu zástupci doručili podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, což soudce akceptoval. A jaká je celková doposud zjištěná „bilance“? Během prvních dvou měsíců letošního roku se měl obviněný muž vloupat do čtyř rodinných domů a šesti rekreačních objektů, mezi nimiž byly také dva karavany. Většinou měl přelézt plot ohraničující pozemek a poté vypáčit okna či dveře objektu, který ho „zaujal“. V jednom případě měl využít otevřených vjezdových vrat, pokračovat do neuzamčené garáže a z ní odcizit pánské jízdní kolo.
Majetek, kterého se měl zmocnit, byl opravdu různorodý. Kromě již zmiňovaného kola  to bylo různé převážně elektrické nebo akumulátorové nářadí, sekačka na trávu, ponorné čerpadlo, ale také SIM karty, alkohol, tabákové výrobky, toaletní papír nebo drobné mince. Celková hodnota odcizených věcí byla vyčíslena na více než 90 000 korun. Škodu, kterou měl způsobit vloupáním do objektů, byla odhadnuta na téměř 34 000 korun. Kriminalistům obviněný muž doznal, že k vloupáním a krádežím ho vedla finanční tíseň, ve které se nacházel. Peníze získané za odcizené věci použil k nákupu potravin a drog, jejichž je příležitostným uživatelem. Část věcí kriminalisté dohledali a zajistili, takže budou v nejbližších dnech vráceny majitelům. Není ovšem vyloučeno, že se mohl dopustit ještě dalších skutků.  V tom případě by mu mohlo být trestní stíhání ještě rozšířeno. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
14. 3. 2023



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.03.2023 07:39



0 +
 

Hlavní zprávy