D1 u Ostravy má další výjimku. Klimkovičtí se bojí, že se stavba protihlukových stěn opozdí

Už více než patnáct let usilují Klimkovice nedaleko Ostravy o opatření, která by místní chránila před hlukem z dálnice D1. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by výstavba protihlukových stěn měla začít v roce 2024. V březnu ale ŘSD dostalo od krajských hygieniků výjimku, která ruší omezení provozu na dálnici. Vedení Klimkovic se teď obává, že se stavba protihlukových stěn může opět odložit.


přehrát video Události v regionech: Klimkovice řeší hluk kolem D1 Zdroj: ČT24 Obyvatelé Klimkovic si často stěžují na to, že nemohou ani v klidu sedět na svých zahradách. Například podle Ivo Kunetka, který žije v místní části Václavovice, je hluk z dálnice největší na podzim a v zimě, případně když zaprší. Hluk v Klimkovicích ale není jediným problémem. Místní si stěžují také na vysokou prašnost, která je spojena s provozem na frekventované komunikaci. Kunetek například tvrdí, že v sousedním Polsku je situace mnohem lepší. „Tam jsou protihlukové stěny úplně všude, i tam, kde nejsou domky,“ dodal. Město chce vysvětleníProtihlukové stěny kolem dálnice D1 v okolí Klimkovic by měly být po obou stranách silnice, vést mají dokonce i jejím prostředkem. Na jedné ze stran mají být také vysazeny stromy, které by měly z části sloužit jako izolace proti hluku a prachu.

ŘSD ale nedávno opět zažádalo o výjimku z překračování limitů hluku. Zjistilo to vedení města krátce poté, co v červnu proběhlo jednání zástupců ŘSD s Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě a starosty dalších obcí v okolí dálnice. Starosta Jaroslav Varga (Občané Klimkovic) je přesvědčený o tom, že správce silnic i Krajská hygienická stanice informaci záměrně zatajili. Obec tak podala žádost o vysvětlení. ŘSD navíc už jednu výjimku dostalo, a to v roce 2017. Podmínkou tehdy bylo, aby se opatření na D1 zrealizovala tak, aby se hluk dostal na úroveň zákonného limitu. To se ale zatím nestalo. „Smutné je to, že to udělali na úkor lidí, aniž by někdo důsledně požadoval nápravu,“ doplnil starosta. Odloží výjimka stavbu stěn?Klimkovice stále nevědí, kdy přesně se protihlukové bariéry začnou stavět. „Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě vydala časově omezené povolení pro provoz dálnice D1 s platností do konce roku 2025. Realizace akce je dle záměru projektu plánována na období 2024 – 2025,“ odpověděl na dotaz ČT mluvčí ŘSD Jan Studecký.Termín potvrdili i hygienici, vedení města se ale obává, že další prodloužení jen odloží termín realizace, což se stalo i v minulosti. Podle ŘSD právě probíhá příprava na geotechnický průzkum, který má sloužit jako podklad pro projektovou přípravu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.08.2021 17:00



0 +
 

Hlavní zprávy